Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστρία: Υπέρογκες οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών

Των μεγάλων αυστριακών επιχειρήσεων. Αυξήθηκαν κατά 137,5% τα τελευταία δέκα χρόνια.

  • Real.gr
Αυστρία: Υπέρογκες οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών
Σε 1,3 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2013 ο μέσος ετήσιος μισθός των διευθυντικών στελεχών 20 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Βιέννης μεγάλων επιχειρήσεων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη του, όπως αναφέρεται σε έρευνα του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Αυτή η μέση ετήσια αμοιβή των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ είναι κατά 47 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο ετήσιο μισθό στην Αυστρία", κατήγγειλε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του Εργατικού Επιμελητηρίου, Ρούντι Κάσκε, ασκώντας σφοδρή κριτική σε αυτή τη "μεγάλη δυσαναλογία».

Στην κορυφή αυτού του μισθολογίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και δεν διαψεύσθηκε (οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν τις αμοιβές, τουλάχιστον τις επίσημες, των στελεχών τους), βρίσκεται με ετήσια αμοιβή για το 2013 τα 3,37 εκατομμύρια ευρώ ο Γκέρχαρντ Ρόις, ο γενικός διευθυντής της αυστριακής εταιρείας πετρελαιοειδών ÖMV.

Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, ο οικονομικός διευθυντής της ÖMV, Ντέιβιντ Ντέιβις με 2,83 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται, με ετήσια αμοιβή 2,6 εκατομμύρια ευρώ, ο γενικός διευθυντής των πρώην κρατικών και διεθνούς κύρους χαλυβουργείων Voestalpine, ο Βόλφγκανγκ Έντερ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των υπευθύνων της έρευνας, Κριστίνα Βίζερ, εξετάσθηκε για πρώτη φορά η εξέλιξη των αμοιβών διευθυντικών στελεχών σε σχέση με την εξέλιξη στο χρηματιστήριο και διαπιστώθηκε πως, έπειτα από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, οι αμοιβές έχουν αποσυνδεθεί εντελώς από την εξέλιξη στο Χρηματιστήριο Βιέννης.

Όπως επισήμανε η ίδια, ενώ, έπειτα από την κατάρρευση της αμερικάνικης τράπεζας Lehman Brothers -το φθινόπωρο του 2008- το Χρηματιστήριο παρουσίασε καθοδική πορεία και μπόρεσε να ανακτήσει μόνον ένα μέρος των απωλειών του, οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών συνέχισαν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στην έρευνα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στη δεκαετία 2003-2013, οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν κατά 137,5% ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης του χρηματιστηρίου παρουσίασε αύξηση κατά 65%.

Το 2003 ο μέσος ετήσιος μισθός ενός διευθυντικού στελέχους καθεμιάς εκ των 20 εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων ανερχόταν σε 559.000 ευρώ και το 2013 έφθασε το 1,3 εκατ. ευρώ , τη στιγμή που το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αυστρία ήταν το 2003 23.300 ευρώ και δέκα χρόνια αργότερα 28.400 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 21,8%.

Η επικεφαλής των υπευθύνων της έρευνας παρατήρησε επιπλέον κατά την παρουσίασή της πως σημαντικό ρόλο στην υπερβολική αύξηση των αμοιβών διευθυντικών στελεχών παίζουν τα διάφορα bonus που τους καταβάλλονται και τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 75% και 300% του βασικού μισθού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Ρούντι Κάσκε ζήτησε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να σταματήσει η "άγρια διόγκωση" των αμοιβών των μάνατζερ και να τεθεί ανώτερο όριο για τα bonus που θα ανέρχεται στο 50% του μισθού τους.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v