Το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

  • Real.gr
Το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Κροατία θεωρεί ότι το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι δεν είναι αναγκαία η αναμονή έως το τέλος του επόμενου έτους για την αποστολή της πρόσκλησης για την προσχώρηση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς από το Νιούπορτ, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ είχαν χθες συνάντηση με τους ομολόγους τους των τεσσάρων χωρών που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας: της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Γεωργίας.

Η χώρα που είναι εγγύτερα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο, αναμένει στη Σύνοδο Κορυφής να ανακοινωθεί η έναρξη εντατικού διαλόγου και στη συνέχεια, το αργότερο έως το τέλος του 2105, να υιοθετηθεί η απόφαση για την πρόσκληση προσχώρησης στη Συμμαχία.

“Τρεις από τις τέσσερις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι στην περιοχή μας και η ένταξή τους είναι θέμα άμεσου συμφέροντός μας.

Για το Μαυροβούνιο αναμένεται να ληφθεί απόφαση έναρξης εντατικού διαλόγου. Η θέση της Κροατίας είναι ότι το Μαυροβούνιο είναι de facto έτοιμο και ότι δεν πρέπει να αναμένουμε έως το τέλος του 2015 για την αποστολή της πρόσκλησης, κι αυτό τόνισα στη συζήτηση” ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

Η κ. Πούσιτς είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η ανάγκη να αρχίσει αποτελεσματική συνεργασία με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα και η εκ νέου ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη (MPA) που έχει ανασταλεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v