ΟΑΣΕ: Συνετή η απόφαση για την αναβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Για να δοθεί χρόνος ώστε να εμπεδωθεί η εκεχειρία.

  • Real.gr
ΟΑΣΕ: Συνετή η απόφαση για την αναβολή κυρώσεων στη Ρωσία
Πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία και να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος πριν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Το ερώτημα πρέπει να είναι. . . εάν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή τώρα για να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις ή μια τέτοια ενέργεια θα κάνει την εύθραυστη κατάσταση ακόμη πιο εύθραυστη», δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας ο οποίος ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν οι νέες κυρώσεις που συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη Ρωσία.

«Είμαι βέβαιος ότι μια λογική οδός σε αυτή την κατάσταση θα ήταν να δοθεί μια ευκαιρία στη διαδικασία, το οποίο σημαίνει να τηρηθεί η εκεχειρία και να αρχίσει η διαδικασία, στην κατεύθυνση μιας αληθινής πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε.

Εξάλλου ο Μπουρκχάλτερ είπε πως ο ΟΑΣΕ ενδέχεται να αναπτύξει τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτηρεί την εκεχειρία στην Ουκρανία.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την πιθανότητα να εντάξουμε, το συντομότερο δυνατόν, τηλεκατευθυνόμενα [αεροσκάφη] από κράτη μέλη που θα συμβάλλουν στην [. . .] διαδικασία επιτήρησης» της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ.

«Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που ανήκουν στον ΟΑΣΕ θα αναπτυχθούν σύντομα», είπε ακόμα ο Μπουρκχάλτερ, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τον Οργανισμό να καταγράφει και να αποτιμά τι συμβαίνει επί του πεδίου, στο πλαίσιο της διευρυμένης αποστολής του για την επαλήθευση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπουρκχάλτερ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «σηματοδοτεί μια αληθινή ευκαιρία να αντιστραφεί επιτέλους η λογική της κλιμάκωσης» στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να διευκολύνει περαιτέρω τον διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης πιθανόν της διοργάνωσης μιας συνόδου κορυφής σε επίπεδο προέδρων.

Σύμφωνα με τον Μπουρκχάλτερ, ο ΟΑΣΕ έχει σήμερα 70 ειδικευμένα στελέχη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ για να επιτηρείται η εκεχειρία ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι επεκτείνει με ταχύ ρυθμό την αποστολή του.

Παράλληλα δημιουργείται ένα κέντρο καταγραφής και διαχείρισης των καταγγελιών για παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις δύο πλευρές, είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v