Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Καβάλα η πρέσβειρα της Σουηδίας

Αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δυο χωρών.

Στην Καβάλα η πρέσβειρα της Σουηδίας
Περισσότεροι από 650.000 Σουηδοί επέλεξαν φέτος την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, γεγονός που σύμφωνα με την πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Wrangberg, φανερώνει τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες.
 
Η κ. Wrangberg, που βρέθηκε στην Καβάλα στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης και συναντήθηκε με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη η συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη και την ευημερία της Σουηδίας.

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στις ιδιαίτερης σχέσεις της Καβάλας με τη Σουηδία από τις αρχές του περασμένου αιώνα, λόγω, κυρίως, του εμπορίου καπνού.

Η πρέσβειρα της Σουηδίας αναφερόμενη στο Σουηδικό Σπίτι που από το 1936 λειτουργεί στην Καβάλα υπογράμμισε ότι δέχεται κάθε χρόνο συνολικά 200 συγγραφείς και ερευνητές που εργάζονται σε αυτό και ζουν για ένα διάστημα στην πόλη.

Τόνισε μάλιστα ότι εντυπωσιάστηκε όταν κατά την επίσκεψή της στο Σουηδικό Σπίτι συνάντησε επισκέπτες που της είπαν πως η παραμονή τους στην Καβάλα λειτουργεί ως έμπνευση για τη δουλειά τους.

Η κ. Wrangberg ευχήθηκε το Σπίτι να συνεχίσει ν' αποτελεί σημείο προσέγγισης Ελλήνων και Σουηδών, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερες ανταλλαγές προσώπων και εποικοδομητικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στους δυο λαούς.

Η δήμαρχος Καβάλας καλωσορίζοντας την κ. Wrangberg στο δημαρχείο υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Σουηδία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Έλληνες θυμούνται πάντα ότι ο Σουηδικός λαός στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει δίκαια αιτήματα και αγώνες ελευθερίας. Το γεγονός ότι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Σουηδία κατάφεραν να κερδίσουν την αναγνώριση των συμπολιτών τους, και κάποιοι να εκλεγούν στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, μαρτυράει τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια».

Αναφερόμενη η κ. Τσανάκα στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στην Καβάλα και τη Σουηδία υπογράμμισε πως αυτοί οφείλονται στην παρουσία του Σουηδικού Σπιτιού που αποτελεί παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου.

«Οι αξιόλογες δράσεις», συνέχισε η δήμαρχος «και η πετυχημένη λειτουργία του, φέρνουν τους πολίτες της Καβάλας πιο κοντά στη χώρα σας.

Επιπλέον, στα τέλη του περασμένου αιώνα, το σουηδικό μονοπώλιο καπνού λειτούργησε στην Καβάλα ένα μεγάλο αριθμό καπνεμπορικών επιχειρήσεων λόγω της άνθησης που γνώρισε η καπνεργασία και το καπνεμπόριο στην Καβάλα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v