Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατσενιούκ: Στόχος του Πούτιν είναι να «αφανίσει τη χώρα»

Ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να «αφανίσει την Ουκρανία» ως ανεξάρτητο κράτος, κατηγόρησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

  • Real.gr
Γιατσενιούκ: Στόχος του Πούτιν είναι να «αφανίσει τη χώρα»
Ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να «αφανίσει την Ουκρανία» ως ανεξάρτητο κράτος, κατηγόρησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, καλώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ να είναι εγγυήτριες του ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία.

«Ο τελικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όχι μόνο οι (ανατολικές αυτονομιστικές) περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, θέλει να πάρει όλη την Ουκρανία» και «να την αφανίσει ως ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια ετήσιου διεθνούς συνεδρίου για τη φιλοευρωπαϊκή στρατηγική της Ουκρανίας το οποίο παρακολούθησαν ευρωπαίοι και Ουκρανοί βουλευτές καθώς και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

«Δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα η Ουκρανία να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να επαναφέρει τη Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε ενώ το Κίεβο ετοιμάζεται να επικυρώσει την Τρίτη την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο Γιατσενιούκ εξέφρασε ικανοποίηση για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι κυρώσεις συνιστούν «μείζονα απειλή» για τη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, το προσεχές στάδιο πιθανόν να είναι η δημιουργία ενός «διαδρόμου» που θα ενώνει τα ρωσικά σύνορα με τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το Μάρτιο και θα περνά από περιφέρειες της νότιας Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι είναι «πρόωρο» να γίνεται λόγος για διευθέτηση της κρίσης.
«Μια διμερής (ειρηνευτική) συμφωνία με τη Ρωσία δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Προσωπικά, είμαι υπέρ του λεγόμενου σχήματος της Γενεύης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, δεν είμαστε αρκετά ισχυροί για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», πρόσθεσε, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Είμαστε ακόμη σε πόλεμο και ο βασικός επιτιθέμενος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία... Ο Πούτιν θέλει μια ακόμη ψυχρή σύγκρουση (στην ανατολική Ουκρανία). Η Ρωσία είναι μια απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο στόχος της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ «είναι να σταματήσει η σφαγή» στην πεντάμηνη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.700 ανθρώπων. «Θα αγωνιστούμε για τη χώρα μας και την ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v