Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση για ταχεία επέμβαση από τον Μασούμ

Ο πρόεδρος του Ιράκ προεδρεύει μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού - Ο Ολάντ προειδοποιεί πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

  • Real.gr
Έκκληση για ταχεία επέμβαση από τον Μασούμ
Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

"Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση", είπε την ώρα που εκπρόσωποι είκοσι περίπου χωρών συναντώνται στο Παρίσι για να οργανώσουν τη διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη", προειδοποίησε ο Ιρακινός πρόεδρος

O Ιρακινός πρόεδρος εξήγησε ότι η Βαγδάτη ζητεί μία επέμβαση "σε επιμελητειακό επίπεδο, καθώς και μία επέμβαση με στρατιωτικά μέσα".

"Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουμε ανάγκη από στρατιώτες που θα πολεμήσουν στο έδαφος του Ιράκ. Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση, από αεροπορική κάλυψη", είπε.

Παράλληλα ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του Ιράκ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους «δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά τους πάντες, λόγω της δυνατότητας εξάπλωσής του».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί τζιχαντιστές προέρχονται από δυτικές χώρες όπου και επιστρέφουν με κίνδυνο μεταφοράς εκεί της δράσης τους.

Κατά την άποψη του Ιρακινού προέδρου υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο Χαλιφάτο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και την Αλ Κάιντα.

Η διαφορά έγκειται στο ότι σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Χαλιφάτο ελέγχει πλέον μια σημαντική εδαφική περιοχή την οποία στοχεύει να διευρύνει.

Οι εργασίες της διάσκεψης άρχισαν στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους, απευθύνοντας έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν "ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας".

"Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο" απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, είπε

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν "με κάθε τρόπο" τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

"Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα".

Κατά τις συνομιλίες θα τεθεί η νομική βάση μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη στη διατύπωση επισήμως σχετικού αιτήματος από την ιρακινή ηγεσία, ενώ θα καθορισθεί ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται.

Το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης θα τεθεί υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακανθώδες θέμα της σημερινής διάσκεψης είναι το δικαίωμα επέκτασης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αντικείμενο της διάσκεψης θα είναι ο συντονισμός της συμμετοχής, της υποστήριξης, των δράσεων για την ενότητα του Ιράκ και κατά αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης", δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Ιράκ.

Θέματα που θα συζητηθούν είναι επίσης η λήψη μέτρων για την διακοπή της ροής πόρων προς το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και της ροής μαχητών από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων.

"Θα επιτρέψει σε κάθε χώρα να καθορίσει τι μπορεί ή τι θέλει να κάνει", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν κατά τη διάσκεψη του Παρισιού δεν θα ανακοινωθούν αναγκαστικά στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, περισσότερες από 40 χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον συνασπισμό, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v