Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Κανείς δεν θέλει ανάπτυξη βασισμένη σε χαμηλούς μισθούς

Με τον κατώτατο αμείβεται το 7,69% των μισθωτών. Κατά 1.311 θέσεις εργασίας αυξήθηκε η απασχόληση τον Αύγουστο σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη. Έμμεση κριτική του υπουργού Εργασίας στις εξαγγελλίες Τσίπρα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

  • Real.gr
Βρούτσης: Κανείς δεν θέλει ανάπτυξη βασισμένη σε χαμηλούς μισθούς
Με τον κατώτατο μισθό αμείβεται το 7,69% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», στις συνολικά 196.965 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν μισθωτό εργαζόμενο, έως 700 ευρώ το μήνα λαμβάνει συνολικά το 15,4% των 1.371.450 μισθωτών της χώρας.

Σε επίπεδο απασχόλησης, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Αύγουστο, δείχνουν μικρή αύξηση της απασχόλησης, κατά 1.311 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σύστημα που καταγράφει ψηφιακά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε κλάδο της οικονομίας, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.

Συνολικά, σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου το 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση που σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.



Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις εμμέσως, στις εξαγγελίες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ, εκτιμώντας ότι οι αμοιβές πρέπει να «καθρεφτίζουν» τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης.

Ο κ. Βρούτσης, υποστηρίζει ότι «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ - όπως δηλαδή ήταν τον 2009 - θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη».

«Μια επικίνδυνη αυταπάτη», αναφέρει, «καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr


ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Με 300 ευρώ μισθό ένας στους 3 εργαζόμενους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v