Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράκ: Εντός της ημέρας οι γαλλικές στρατιωτικές πτήσεις

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Real.gr
Ιράκ: Εντός της ημέρας οι γαλλικές στρατιωτικές πτήσεις
Οι πρώτες στρατιωτικές αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κινητοποιούνται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: "Είπαμε στους Ιρακινούς ότι είμαστε έτοιμοι και ζητήσαμε την άδειά τους (για τις πτήσεις πάνω από το Ιράκ).

"Από σήμερα το πρωί, οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη και των αρχών του Ιράκ και των ΗΑΕ", δήλωσε ο Λε Ντριάν από τη βάση της Αλ-Ντάφρα όπου είχαν συγκεντρωθεί 200 στρατιώτες, μεταξύ τους πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

H επίσκεψη αυτή, δήλωσε ο Λε Ντριάν "πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικής σοβαρότητας". Υπενθύμισε την επίσκεψη στο Ιράκ την Παρασκευή του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία θα στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά το Ιράκ για να εξέλθει από την κρίση ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

"Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι να επέμβουμε. Η Γαλλία είναι σε ετοιμότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές για (να εγγυηθεί) την ασφάλειά της, καθώς το Ισλαμικό Κράτος απειλεί και την ασφάλεια της Γαλλίας", δήλωσε ο Λε Ντριάν απευθυνόμενος στους στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση αυτή, 30 χλμ. νοτιοδυτικά του Αμπού Ντάμπι.

Το Φάλκον που μετέφερε τον Λε Ντριάν προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στη στρατιωτική βάση, όπου εκτός από τους γάλλους στρατιώτες σταθμεύουν έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ένα αεροσκάφος εφοδιασμού Μπόινγκ C-135 και ένα αναγνωριστικό Atlantique του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Περί τους 750 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ΗΑΕ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Λε Ντριάν θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν για να εξηγήσει το ρόλο της Γαλλίας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ.

Οι συνομιλίες θα αφορούν όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και τη Λιβύη. Στη συνέχεια ο Λε Ντριάν θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας στις δύο χώρες πραγματοποιείται την ώρα που οι εκπρόσωποι περίπου 30 χωρών συναντώνται στο Παρίσι για να καθορίσουν το ρόλο της κάθε χώρας στον διεθνή συνασπισμό που δημιουργείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v