12 πράγματα για τη Σκoτία που δεν ξέρουμε

Τι θα αποφασίσει τελικά η Σκοτία για το μέλλον της; Θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα προτιμήσει την οδό της ανεξαρτησίας; Η Σκοτία έχει πίσω της μια μεγάλη Ιστορία...

12 πράγματα για τη Σκoτία που δεν ξέρουμε
Τι θα αποφασίσει τελικά η Σκοτία για το μέλλον της; Θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα προτιμήσει την οδό της ανεξαρτησίας; Η Σκοτία έχει πίσω της μια μεγάλη Ιστορία...

Η «ταπεινή» πρωτεύουσα

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα, αν και είναι μικρότερη και λιγότερο σημαντική από οικονομική άποψη πόλη σε σχέση με τη Γλασκόβη. Εδώ βρίσκεται και το Κοινοβούλιο της Σκοτίας, το οποίο το 1999 γιόρτασε τα 300 του χρόνια.

Ο σκοτσέζικος μονόκερως

 Η Σκοτία έχει πίσω της μια μεγάλη ιστορία, στην οποία πάντα η πραγματικότητα συνυπήρχε με τους μύθους. Ακόμη και το εθνικό σύμβολο της χώρας, ο μονόκερως, είναι μία φιγούρα βγαλμένη από την κελτική μυθολογία.

Μy name is Bond...

…James Bond! Γιά πάνω από δύο δεκαετίες ο Σκοτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι σημάδεψε με τις ερμηνείες του το ρόλο του θρυλικού, Βρετανού μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Άλλοι σημαντικοί Σκοτσέζοι ηθοποιοί του παγκόσμιου κινηματογράγου είναι οι Γιούαν Μακγκρέγκορ, Τζέιμς Μακαβόι, Ρόμπι Κολτρέιν και Τζέραρντ Μπάτλερ.

Φεστιβάλ Φριντζ

Το εναλλακτικό θεατρικό Φεστιβάλ Φριντζ συγκεντρώνει κάθε Αύγουστο για 25 ημέρες ανατρεπτικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πάνω από 2.500 θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ στις θεατρικές σκηνές του Εδιμβούργου αλλά και στους δρόμους.

Πέρα από τον Χάρι Πότερ...

Η Σχολή Χόγκουαρτς, όπου ο νεαρός μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ φοιτά στα ομώνυμα βιβλία και ταινίες της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, βρίσκεται στο Εδιμβούργο. Αλλά η σκοτσέζικη λογοτεχνία έχει προσφέρει πολύ περισσότερα. Πατέρας της σκοτσέζικης λογοτεχνίας και εθνικός ποιητής θεωρείται ο Ρόμπερτ Μπαρνς, ο οποίος έζησε τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Άντι Μάρεϊ για τη Σκοτία!

Όταν κερδίζει θεωρείται Βρετανός και όταν χάνει Σκοτσέζος! Το 2013 ο Άντι Μάρεϊ ήταν ο πρώτος Βρετανός που κέρδισε το πρωτάθλημα τέννις του Γουίμπλεντον μετά τον Φρεντ Πέρι, 77 χρόνια νωρίτερα. Ο Μάρεϊ κέρδισε δύο μετάλλια για τη Μ. Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκοτίας ο ίδιος δήλωσε ότι «θα παίξει για τη Σκοτία».

«Εθνική Σκοτίας»

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων τραβούν κυρίως οι ομάδες του νότου της Μεγάλης Βρετανίας, όπως η Μάντσεστερ, η Σκοτία έχει και αυτή μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση. Η Σέλτικ και η Γλασκόβη είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της, ενώ και η Εθνική Σκοτίας που αντιπροσωπεύει παραδοσιακά τη Σκοτία σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις έχει τους δικούς της πιστούς οπαδούς.

Πάθος για το αλκοόλ

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα οι Σκοτσέζοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους νότιους γείτονές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία μάλιστα το προσδόκιμο ζωής στη Γκασκόβη είναι τόσο χαμηλό όσο και... στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

'Εμφαση στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Σκοτσέζοι συγκαταλέγονται στους Ευρωπαίους με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Στη Σκοτία υπάρχουν 15 πανεπιστήμια, ενώ ακόμη και ο πρίγκηπας Ουίλιαμ επέλεξε να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και γεωγραφία στο πανεπιστήμιο St Andrews. Το ίδιο και η δούκισσα του Κέιμπριτζ και σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον.

Περήφανοι κοκκινομάλληδες!

Ένας στους επτά Σκοτσέζους έχει κόκκινα μαλλιά, ποσοστό το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο. Οι βιολογικοί λόγοι δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι, ωστόσο η έλλειψη ηλιοφάνειας θεωρείται ως πιθανή αιτία.

Σε παγκόσμια κλίμακα μόλις το 1% του πληθυσμού της Γης έχει φυσικά κόκκινα μαλλιά. Στη Σκοτία πάντως είναι περήφανοι γι' αυτό και ενίοτε... παρελαύνουν!

Σκοτσέζικη στερλίνα

Το κοινό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η στερλίνα. Κι όμως οι Σκοτσέζοι εκτυπώνουν και τη σκοτσέζικη στερλίνα με ένδειξη Bank of Scοtland.

To γεγονός αυτό προκαλεί συχνά σε πολλούς Βρετανούς καταστηματάρχες σύγχυση, μιας και θεωρούν λανθασμένα ότι πρόκειται για διαφορετικό νόμισμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει και το μέλλον του κοινού βρετανικού νομίσματος.

Το Τείχος του Αδριανού

Το Τείχος του Αδριανού, χτισμένο κατά τη ρωμαϊκή εποχή, αποτελεί μέχρι σήμερα το νοτιότερο σύνορο της Σκοτίας με την Αγγλία. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός είχε διατάξει την ανέγερση του Τείχους με στόχο να κρατήσει τα κελτικά φύλα μακριά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία...

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v