Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στην Καισαριανή η Μαγκουάιρ

«Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο», είπε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδέζα.

  • Real.gr
Γιατί αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στην Καισαριανή η Μαγκουάιρ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδέζα Μέιριντ Μαγκουάιρ, αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι τόσο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα, λέγοντας:

«Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο».

Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, τόνισε χαρακτηριστικά δικαιολογώντας την πράξη της:

«Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλω».

Η Ιρλανδέζα Μέιρεντ Μαγκουάιρ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1976 μαζί με την επίσης ακτιβίστρια Μπέτι Ουίλιαμς για τους αγώνες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Μέιριντ Μαγκουάιρ μίλησε το πρωί της Κυριακής σε ανοικτή εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος.

Την Ιρλανδέζα νομπελίστρια συνόδευαν ο Πάνος Τριγάζης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π).

Στην ομιλία της η κ. Μαγκουάιρ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Γάζα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πεποίθηση που αποκόμισα είναι ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που δραστηριοποιούνται ενεργά για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων».

Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια τόνισε ότι η φτώχεια αποτελεί μία μορφή σύγχρονης βίας.

«Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας» τόνισε η κ. Μαγκουάιρ.

Η κ. Μαγκουάιρ θα συναντηθεί αύριο (21/9) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v