Τιμώντας τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, τίμησε η Εθνική Λυρική Σκηνή τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου,

  • Real.gr
Τιμώντας τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας
Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, τίμησε η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου, που σφράγισε με τη μοναδική παρουσία της τον κόσμο της όπερας.

Στο κατάμεστο Ωδείο του Ηρώδη Αττικού ακούστηκαν αποσπάσματα από διάσημες άριες, που σημαδεύτηκαν για πάντα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας, όπως, η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, ο "Μάκβεθ" του Τζουζέππε Βέρντι, "ο Κουρέας της Σεβίλλης" του Τζοακίνο Ροσσίνι, "Μαντάμα Μπαττερφλάι" του Τζάκομο Πουτσίνι.
 
Επίσης, "η δύναμη του πεπρωμένου" του Τζουζέππε Βέρντι, "η νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, καθώς επίσης η "Κάρμεν" του Ζωρζ Μπιζέ, Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαρλ Γκουνό και Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι, με τη συμμετοχή λαμπρών Ελλήνων και ξένων μονωδών που διαπρέπουν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Η μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης ήταν του Λουκά Καρυτινού ο οποίος καταχειροκροτήθηκε και τα οπερατικά διαμάντια ερμήνευσαν οι διεθνούς φήμης μονωδοί, Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Έλενα Ξανθουδάκη, Νίκολα Ουλιβιέρι και Φιορέντσα Τσεντολίνς.

«Η εκδήλωση τιμής που συγκεντρώνει τόσους διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες φιλοδοξεί να μην αφήσει μια αίσθηση νοσταλγίας. Αντίθετα ελπίζουμε να γίνει μια εκδήλωση ελπίδας, καθώς στοχεύει στην ενίσχυση μιας σημαντικής υπόθεσης, της δημιουργίας μίας ανώτατης ακαδημίας λυρικής τέχνης, που θα φέρει το όνομα της μεγάλης ελληνίδας τραγουδίστριας και θα στεγάζεται στο κτήριο όπου ως έφηβη έκανε τα πρώτα της βήματα στην τέχνη.

Η Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας" και η αφοσιωμένη της πρόεδρος, η σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου, αξίζουν κάθε συνδρομής για το έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας" είπε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου και συμπλήρωσε:

«Η δημιουργία της ακαδημίας λυρικής τέχνης είναι μια υποχρέωση στην μεγάλη ντίβα που έβαλε στη χώρα μας τις βάσεις της μελλοντικής της μυθικής της καριέρας, αλλά και προς τους νέους λυρικούς καλλιτέχνες που αξίζουν ενός εκπαιδευτικού θεσμού υψηλότατου επιπέδου. Αν και η Μαρία Κάλλας είναι ένα φαινόμενο ανεπανάληπτο οφείλουμε να συνεχίσουμε πεισματικά την προσπάθεια, ώστε το όραμα που η μεγάλη καλλιτέχνιδα ενσάρκωσε να μπορέσει να εμφανιστεί ξανά».

Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα δοθούν στην «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»», για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v