«Οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν είναι ειρηνευτικές»

Οι συνομιλίες στο Κάιρο με τους Παλαιστίνιους δεν είναι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου.

  • Real.gr
«Οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν είναι ειρηνευτικές»
Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο όχι για να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρόκειται για διαπραγματεύσεις για θέματα ασφαλείας και όχι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε σε δηλώσεις του στη δωρεάν φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ.

«Φρόντισα ώστε η αντιπροσωπεία που έχει σταλεί στο Κάιρο να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα ασφαλείας», σημείωσε ο Νετανιάχου. Γι’ αυτό τον λόγο δεν συμμετέχει στην αποστολή ο συνήθης απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού στις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους, ο Γιτζάκ Μόλχο, ούτε κανένας υπουργός, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι κατέληξαν στις 26 Αυγούστου σε μια συμφωνία για εκεχειρία, τερματίζοντας τον τρίτο μεταξύ τους πόλεμο σε διάρκεια έξι ετών στη Γάζα. Είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν σε ένα μήνα στις διαπραγματεύσεις για ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα τη Λωρίδα της Γάζας και όχι τη συνολική μεταξύ τους σύρραξη.

Την Τρίτη είχαν στο Κάιρο μια σύντομη συνάντηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Οκτωβρίου. Η αναβολή αυτή αποφασίστηκε εξαιτίας των εβραϊκών και μουσουλμανικών εορτών που γιορτάζονται τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η κατασκευή ενός λιμανιού και η επανέναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου της Γάζας, βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τα πάντα από τη στιγμή που η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί και εγκαταλείψει τον στόχο της να καταστρέψει το Ισραήλ», σημείωσε ο Νετανιάχου στην εφημερίδα Jerusalem Post.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλειά του και πώς παράλληλα θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση της Γάζας και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας για την ασφάλεια. Αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο της πολιτικής μας», κατέληξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v