Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτηση σε τρόικα

Σχεδιασμό σύγκρουσης με τον Αλ. Τσίπρα και μονομερών κινήσεων με την τρόικα κάνει ο Αντ. Σαμαράς. Όλα θα παιχτούν για το ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα του μνημονίου. «Εντός γραμμής» ο Άδωνις για τις τράπεζες.

  • Real.gr
Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτηση σε τρόικα
Σε διπλό ταμπλό με τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να «παίξει» ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός κάνοντας έναν σχεδιασμό σύγκρουσης και με τις δυο πλευρές ο οποίος θα εξελιχθεί ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές που όπως φάνηκε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Γκίκα Χαρδούβελη θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Στόχος του κ. Σαμαρά - κατά τις πληροφορίες του real.gr -είναι να εκκινήσει τη διαδικασία απεμπλοκής από το μνημόνιο δίνοντας έτσι κάτι απτό και χειροπιαστό στους βουλευτές που σε λίγους μήνες θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έναν σχεδιασμό δηλαδή για την επόμενη μέρα του μνημονίου με το δίλημμα του ποιος θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Και πάνω σε αυτό το δίλημμα θα κριθούν όλα το επόμενο διάστημα: Από τη δυνατότητα να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής Εκλογής έως το να στηθούν κάλπες με ή χωρίς λύση στο μείζον θέμα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες μονομερείς ενέργειες απέναντι στην τρόικα - οι οποίες και δεν θα τινάξουν στον αέρα τα δημοσιονομικά (μείωση 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015) και θα δώσουν το μήνυμα στην τρόικα πως η κυβέρνηση έχοντας υπερβεί κατά πολύ τους δημοσιονομικούς της στόχους μπορεί να προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων - όπως ο ίδιος άλλωστε δεσμεύθηκε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναγνωρίζουν άπαντες στο Μαξίμου εάν η αξιολόγηση περάσει από το κομμάτι των δημοσιονομικών τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αμφισβητούν τις οικονομικές εκτιμήσεις των δανειστών ακόμη και με αστερίσκο ως προς τα αποτελέσματα που θα έχουν μετά την εφαρμογή τους (πχ αναδρομικά στους ένστολους, δόσεις για ληξιπρόθεσμα).

Η σύγκρουση του Μαξίμου με την περιφερειάρχη Αττικής Άννα Δούρου και τους δημάρχους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύουν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, είναι «βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης» προκειμένου να δείξει ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις αλλά που δεν αγγίζουν ευαίσθητους τομείς όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Και όπως άπαντες διαβεβαιώνουν από Μαξίμου και Οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να δεθεί «πισθάγκωνα» από του τροικανούς στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος του μνημονίου.

«Εντός γραμμής» ο Άδωνις

Ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά προβλέπει μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς την Προεδρική εκλογή. Και παρά τα όσα ακούστηκαν χθες για τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Άδωνι Γεωργιάδη και τις απειλές του ότι θα αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες του real.gr επιμένουν ότι ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνον ήταν εντός γραμμής αλλά είχε και το πράσινο φως να προχωρήσει τη συζήτηση παρακάτω από εκεί που την άφησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στο εντευκτήριο της βουλής όταν απέναντι σε είκοσι «γαλάζιους» είχε πει πως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ...

Αρκετοί «γαλάζιοι» - κυρίως από τη Β' Αθηνών (Παναγιωτόπουλος, Γιακουμάτος) -έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ενθυμούμενοι το τι είχε ακολουθήσει στο τραπεζικό σύστημα όταν η Μαρία Δαμανάκη είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τα σενάρια που έκαναν στις Βρυξέλλες προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ.

Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο κ. Γεωργιάδης είπε δημοσίως αυτά που οι περισσότεροι επίσημοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν μπορούν να πουν και υπηρετούν απόλυτα το σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και δημιουργία πολωτικού κλίματος με στόχο την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προεδρική εκλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v