Παραίτηση με παρασκήνιο του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Παναγιώτης Ζωγράφος, και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα.

  • Real.gr
Παραίτηση με παρασκήνιο του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο

Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Παναγιώτης Ζωγράφος, και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ζωγράφος, ο οποίος επρόκειτο να αφυπηρετήσει την άνοιξη του 2015, έλαβε πρόσφατα παράταση της θητείας του έως τον επόμενο Αύγουστο και θεωρείτο άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνδέεται και με συγγενική σχέση.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε προσωπικά την τοποθέτησή του στο κρίσιμο πόστο του Βερολίνου, τον Απρίλιο του 2013.

Προκάλεσε, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν συνόδευε προχθές τον κ. Σαμαρά στο ραντεβού του με την Άγκελα Μέρκελ και δεν βρισκόταν καν στην καγκελαρία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Νότης Ζωγράφος, πρώην Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών και πρέσβης στη Βιέννη, στο Τελ Αβίβ και στο Ερεβάν, έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλα τα πόστα όπου έχει υπηρετήσει.

Η άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας, η γερμανική του παιδεία (είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής), η διπλωματική του εμπειρία και ο τυπικός και φυσικά ευγενής τρόπος του εξασφάλισαν άμεση πρόσβαση στην πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή ζωή του Βερολίνου, όπου είχε καλλιεργήσει εξαιρετικές σχέσεις με σημαντικούς παράγοντες.

Ήταν δε σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι το κλίμα που επικρατούσε κάθε στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ήταν γνωστός και για την -«άβολη» για πολλούς- εχεμύθειά του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle  το γεγονός ότι ο πρέσβης δεν συμπεριελήφθη στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ό,τι αφορούσε τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με πρόεδρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη νέα Κομισιόν τα ελληνικά αιτήματα θα μπορούσαν να υποστηριχτούν με πιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα

Ο ίδιος ο πρέσβης πάντως δεν έχει έως τώρα τοποθετηθεί επισήμως σχετικά με τους λόγους της παραίτησής του.

Όσοι τον γνωρίζουν, είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκθέσει την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του υπουργείου του ή, πολύ περισσότερο, τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Θα ήταν, ωστόσο, εύλογη η ενόχλησή του για το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τις ελληνογερμανικές συνομιλίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν υπέστη πλήγμα το κύρος του ίδιου, αλλά το κύρος του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Είναι δε άξιον απορίας πώς κάτι τέτοιο διέλαθε της προσοχής και της φροντίδας του κ. Σαμαρά, ο οποίος και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει επίγνωση των ειδικών διπλωματικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάστασή του δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v