Αφγανιστάν: Υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ

Θα ορίζει το πλαίσιο για την παραμονή κάποιων αμερικανών στρατιωτών στη χώρα μετά το 2014.

Αφγανιστάν: Υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ
Η αφγανική κυβέρνηση θα υπογράψει σήμερα διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο για την παραμονή κάποιων αμερικανών στρατιωτών στη χώρα μετά το 2014, ανακοίνωσε ένας σύμβουλος του νέου αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι.

Η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) «θα υπογραφεί αύριο, όχι από τον πρόεδρο, αλλά από έναν υψηλόβαθμο υπουργό», διευκρίνισε ο σύμβουλος αυτός.

Η υπογραφή της BSA «στέλνει ένα μήνυμα ότι ο πρόεδρος Γάνι τηρεί τις δεσμεύσεις του». «Είχε υποσχεθεί ότι θα την υπογράψει μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του και θα το κάνει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η υπογραφή της BSA αναβαλλόταν συνεχώς, γεγονός που προκαλούσε δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, εξαιτίας της άρνησης του απερχόμενου προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να την υπογράψει.

Ο Γάνι, αντίθετα, είχε δεσμευθεί να υπογράψει τη συμφωνία, που προβλέπει την παρουσία περίπου 12.5000 ξένων στρατιωτών, εκ των οποίων 9.800 Αμερικανοί, μετά την αποχώρηση της δύναμης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν στο τέλος του έτους.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v