Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

150 εκατ. δολάρια στην Αλβανία

Από την Παγκόσμια Τράπεζα για την υλοιποίηση μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα.

  • Real.gr
150 εκατ. δολάρια στην Αλβανία
Έργο, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα, ενέκρινε το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ενεργειακός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές προκλήσεις στην Αλβανία, οι οποίες εκδηλώνονται με ένα μεγάλο μη χρηματοδούμενο έλλειμμα περίπου 550 εκατ. δολαρίων και ένα υψηλό επίπεδο τεχνικών και εμπορικών απωλειών περίπου 42% -το υψηλότερο στην περιοχή- εξαιτίας, κυρίως, της μη πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, προστίθεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην υδροηλεκτρική ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι συχνά είναι απαραίτητες οι εισαγωγές ενέργειας στη διάρκεια περιόδων ξηρασίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων της αλβανικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του ενεργειακού τομέα περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση των απωλειών διανομής και τη βελτίωση του μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού έργου θα διατεθεί σε τέσσερις "παραμέτρους", που σχετίζονται με την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το 1991, όταν η Αλβανία εντάχθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, η Τράπεζα χρηματοδότησε συνολικά 83 έργα, με ποσό άνω του 1,95 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v