Στον απόηχο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio

Tη σχολική χρονιά 2012-13 η Διεύθυνση A/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής ξεκίνησε την υλοποίηση ενός χρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio

  • Real.gr
Στον απόηχο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio
Tη σχολική χρονιά 2012-13 η Διεύθυνση A/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής ξεκίνησε την υλοποίηση ενός χρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio με τίτλο «Social Integration Through Sport», σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου και το Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πολυδενδρίου.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 2 έτη και πραγματοποιήθηκε από κοινού με την αντίστοιχη εκπαιδευτική περιφέρεια του Κάουνας στη Λιθουανία.

Λίγα λόγια για το Comenius Regio

Το πρόγραμμα Comenius ανήκει στα ευρωπαϊκά προγράμματα δια βίου μάθησης (πλέον Erasmus plus), είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) και στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης και στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι διμερείς Συμπράξεις Comenius Regio έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική προσφορά προς τους μαθητές, στηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών αρχών, σχολείων και άλλων συντελεστών της εκπαίδευσης σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Βασικός στόχος του εν λόγω προγράμματος ήταν να αναδείξει την εκπαιδευτική αξία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των μαθητών, αλλά και ως εργαλείου ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων ζωής (αυτοπεποίθηση, θέληση, πνεύμα συνεργασίας, επιμονή κι υπομονή, προσήλωση στο στόχο).

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το Πρόγραμμα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των εγκεκριμένων προγραμμάτων (http://www.iky.gr/IKY/content/gr/socrates/results/REGIO.pdf).

Εκπαιδευτικές δράσεις

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ βασικός κορμός των δράσεων αναπτύχθηκε στη διάρκεια τεσσάρων εκπαιδευτικών επισκέψεων, με την πραγματοποίηση αντίστοιχου αριθμού σεμιναρίων. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν μια δυνατή ομάδα με άριστη συνεργασία σε κάθε επίπεδο.
 
Στη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε εκατέρωθεν τη δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης και της σχολικής φυσικής αγωγής στις δύο χώρες, εντοπίστηκαν ομοιότητες και διαφορές, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την εκπαιδευτική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Λιθουανία.

Στα σεμινάρια παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν τις συνέπειες της υποκινητικότητας και του σύγχρονου τρόπου ζωής στα παιδιά, τονίστηκε η σημασία των χορών στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αύξησης των ωρών σχολικής φυσικής αγωγής, δεδομένης της σπουδαιότητάς της στη διαμόρφωση υγιεινών συμπεριφορών.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων αποτελούν σημαντική παγκόσμια κληρονομιά για τις σημερινές γενιές.

Η βιωματική προσέγγιση των ολυμπιακών αξιών και η εφαρμογή προγραμμάτων Αθλητικής & Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία μπορούν να αναδείξουν τη μορφωτική αξία των Αγώνων, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να συμβάλουν στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, και να τους εμφυσήσει αξίες, στάσεις και συμπεριφορές με διαχρονικά οφέλη, όπως η αξία του φίλαθλου πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, η δια βίου άσκηση, η προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν κατάλληλα ερωτηματολόγια για γονείς και εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, με τα οποία συλλέχθηκαν συγκριτικά δεδομένα για τη σχέση της φυσικής αγωγής με τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, την ποιότητα του μαθήματος, καθώς και τις δυνατότητες αναβάθμισής του.

Τα συμπεράσματα αποτέλεσαν τη βάση για έναν εκπαιδευτικό οδηγό με μεθοδολογικές υποδείξεις για την αναβάθμιση της σχολικής Φυσικής Αγωγής, ενώ θα παρουσιαστούν και σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής, στα πλαίσια διάδοσης των αποτελεσμάτων της δράσης.

Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών συναντήσεων στη Λιθουανία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες, σχολικά εργαστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η πληρότητα των σχολείων από πλευράς στελέχωσης, καθώς και το πολύ καλό επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις μαθητών, οι οποίες αντανακλούσαν έντονα την προσήλωσή τους στην παράδοση, την αγάπη τους για την Ελλάδα, αλλά και την ύπαρξη μιας αθλητικής παιδείας υψηλού επιπέδου.

Μεταξύ άλλων η ελληνική αποστολή συμμετείχε σε ένα αθλητικό φεστιβάλ, μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, ενώ πρωτόγνωρη εμπειρία αποτέλεσε η επαφή και γνωριμία με το Nordic walking, μια μορφή γρήγορου βαδίσματος με τη βοήθεια ράβδων χιονοδρομίας, που αποτελεί μια υπαίθρια δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλή στις Βαλτικές χώρες.

Μέσα από τις προαναφερθείσες δράσεις, οι Έλληνες συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τις συνθήκες εκπαίδευσης, μάθησης και άθλησης στη Λιθουανία.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικές συναντήσεις στη χώρα μας περιλάμβαναν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, θεατρικά δρώμενα και χορευτικές συνθέσεις, αναπαράσταση ολυμπιακών αθλημάτων από μαθητές, εκδηλώσεις προβολής της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού μας, καθώς και περιήγηση σε ιστορικά μνημεία και σε αθλητικές υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οι Λιθουανοί συνεργάτες απέκτησαν ολοκληρωμένη εικόνα για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό μας, ένιωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία, μαγεύτηκαν με την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Ιστορικές περιηγήσεις

Στη Λιθουανία η ελληνική εκπαιδευτική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών το κάστρο του Τρακάι, το Εθνογραφικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Επιμόρφωσης του Κάουνας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Βασιλική του Κάουνας, το Πανεπιστήμιο της Κλαϊπέντα, η χερσόνησος Curonian Spit (Neringa) στη Βαλτική Θάλασσα και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Βίλνιους. Μάλιστα, τα δύο τελευταία αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πλαίσιο της προβολής των πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας, κατά την πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Αμφιαράειο, στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο Ναύπλιο, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Οι περιηγήσεις προκάλεσαν ιδιαίτερα συναισθήματα σε όλους και οι Λιθουανοί συνάδελφοι έμειναν γοητευμένοι από το μοναδικό φυσικό πλούτο, και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, ενώ εξέφρασαν τον απέραντο θαυμασμό και σεβασμό τους για τα επιβλητικά μνημεία, την ιστορία και τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Απολογισμός του προγράμματος

Τον Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό ταξίδι γεμάτο χρώματα, μουσική, τραγούδι, άθληση, γνώση και εμπειρίες, που οδηγό είχε την αγάπη για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Ήταν μια μοναδικά υπέροχη διαδρομή δύο χρόνων, που μας έδωσε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε μια ενδοσκόπηση στην αθλητική και πολιτιστική μας κληρονομιά, και παράλληλα να γίνουμε κοινωνοί του πολιτισμού και της ιδιαίτερης παράδοσης της Λιθουανίας, αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής.

Πέρα από τα όποια γνωστικά του οφέλη, το πρόγραμμα αποτέλεσε τον καταλύτη, για να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις, να εξασφαλιστούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και να εμπεδωθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας με την Περιφέρεια του Κάουνας, η οποία θα συνεχιστεί περαιτέρω. Επιπλέον, είχε θετική επίδραση στις επαγγελματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και ενίσχυσε την πρόθεσή τους για υλοποίηση αντίστοιχων ευρωπαϊκών συνεργασιών και στο μέλλον.

Στη διάρκεια της διαδρομής αναγνωρίστηκε η αξία και η σπουδαιότητα της άθλησης, της μουσικής και του χορού στη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών.

Μέσω της ανταλλαγής ιδεών, πρακτικών και προτάσεων διαμορφώθηκαν καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν την πολιτισμική διαφορετικότητα. Διαπιστώθηκαν ομοιότητες στον τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και έγινε αντιληπτό ότι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είνα

ι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας πραγματώνεται ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v