Σήμερα τα σπουδαία

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η χθεσινή, αναγνωριστική συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα. Οι δύο πλευρές ανανεώνουν το ραντεβού τους για σήμερα, στις 18.00.

  • Real.gr
Σήμερα τα σπουδαία
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη αναγνωριστική -όπως εξελίχθηκε- συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για σήμερα, στις 6 το απόγευμα.

Μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης, διάρκειας τριών ωρών, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, οριοθετώντας ως κρίσιμη περίοδο για την δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων τα μέσα Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε να μην αποδέχεται τη λήψη αμιγώς οικονομικού χαρακτήρα μέτρων στο ασφαλιστικό, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Οκτωβρίου και ταυτόχρονα εκκρεμεί η πλήρης εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του 2010, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδρομική εξέταση των οικονομικών των ασφαλιστικών φορέων, από το 2008, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου του 2015.

Επίσης, εκκρεμεί η εξέταση από την τρόικα των σεναρίων της μελέτης εμπειρογνωμόνων για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, η οποία περιλαμβάνει ενοποιήσεις φορέων αλλά και παρεμβάσεις στις προϋποθέσεις για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Στο μέτωπο των εργασιακών, την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προωθήσει διάταξη στη Βουλή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υιοθετεί πλήρως την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σχετικά με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, την εργοδοτική ανταπεργία (lock out) και τη διαδικασία λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε την απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμία μεταβολή.

Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η τρόικα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού προηγουμένως εξετάσει τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Βρούτση - τρόικας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v