Ουκρανία: Επιτήρηση της εκεχειρίας από Γαλλία-Γερμανία

Έφθασαν τα πρώτα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη του ΟΑΣΕ.

  • Real.gr
Ουκρανία: Επιτήρηση της εκεχειρίας από Γαλλία-Γερμανία
Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να παρουσιάσουν σύντομα μια νέα πρόταση βάσει της οποίας στρατεύματά τους θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ο Μάρτιν Σέφερ είπε ότι το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στις «επόμενες ώρες ή ημέρες», πρόσθεσε όμως: «ένα πράγμα είναι σαφές. Πριν σταλούν Γερμανοί και Γάλλοι ή άλλοι να συμμετέχουν στην πολιτική αποστολή επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία υπάρχουν ορισμένα πολιτικά και νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ένα από αυτά τα ζητήματα θα είναι ο ρόλος της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής της Γερμανίας, στην έγκριση μιας τέτοιας αποστολής.
Προς το παρόν ο ΟΑΣΕ μετρά περίπου 200 άοπλους παρατηρητές στην Ουκρανία -και περίπου 80 στην ανατολική Ουκρανία-, αριθμούς που ο οργανισμός επιδιώκει να διπλασιάσει το ταχύτερο δυνατόν.

Εξάλλου δύο τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφθασαν σήμερα στο Κίεβο για να χρησιμοποιηθούν από τη διεθνή αποστολή επιτήρησης της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Τα αυστριακής κατασκευής αεροσκάφη θα αυξήσουν τις δυνατότητες της αποστολής να ελέγχει πιο αποτελεσματικά την τήρηση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Μίχαελ Μποτσίουρκιφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται να αναπτυχθούν συνολικά 4 μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, τα οποία θα εκτελούν αποστολές υπό τον χειρισμό μη στρατιωτικού προσωπικού της κατασκευάστριας εταιρείας Schiebel, η οποία εδρεύει στη Βιέννη. Δεν διευκρίνισε εάν τα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε εμπόλεμες ζώνες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε δηλώσει αργά χθες βράδυ ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα στείλουν επίσης μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη στην περιοχή για να υποστηρίξουν την αποστολή. «Θα στείλουμε τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη (...) για να συμβάλουμε να τηρηθεί η εκεχειρία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ για το ζήτημα.

Ο Μποτσίουρκιφ δεν σχολίασε τις πληροφορίες ότι η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μαζί με οπλισμένους στρατιώτες για να προστατεύουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια αποστολή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ κατέστησε πάντως σαφές ότι οι όποιες ενισχύσεις σταλούν πρέπει να είναι άοπλες, όπως ορίζει η εντολή του Οργανισμού. Στελέχη της κυβέρνησης της Ουκρανίας έκαναν παρόμοιες δηλώσεις το σαββατοκύριακο.

Ο ΟΑΣΕ, στα 57 κράτη μέλη του οποίου συγκαταλέγονται η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επεκτείνει την αποστολή του στην Ουκρανία, που υπολογίζεται ότι θα φθάσει να αριθμεί 500 στελέχη. Οι πολιτικοί παρατηρητές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς αξιωματικούς, αντάρτες και Ρώσους αξιωματικούς με σκοπό τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Αργότερα σήμερα στο Κίεβο αναμένεται να φθάσει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για διήμερη επίσκεψη. Αναμένεται να συζητήσει τη βοήθεια την οποία χορηγεί η Ουάσινγκτον στις μεταρρυθμίσεις, τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, η Νούλαντ θα μεταβεί στο Βερολίνο την Τετάρτη για συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v