Όλα τα θέματα ανοικτά

Η τρόικα αναχωρεί, ωστόσο το μόνο που «έκλεισε» αλλά ενδέχεται να αναθεωρηθεί, είναι ο προϋπολογισμός.

  • Real.gr
Όλα τα θέματα ανοικτά
Η τρόικα αναχωρεί, ωστόσο το μόνο που «έκλεισε» αλλά ενδέχεται να αναθεωρηθεί, είναι ο προϋπολογισμός.

Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό αλλά και τα εργασιακά συζητήθηκαν αλλά δεν έκλεισαν. Η τρόικα τα άφησε όλα ανοικτά, για το δεύτερο μέρος του ελέγχου, ο οποίος πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου.

Το μόνο που έκλεισε ήταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αυτό είναι υπό αναθεώρηση, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, όπως ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν σήμερα για το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ, εκεί όπου θα παραβρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Εργασίας. Οι υπουργοί κατέθεταν τις προτάσεις τους, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν άνοιγαν τα χαρτιά τους.

«Δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας αλλά δεν καταλήξαμε» σχολίασε μετά την συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την υπουργική συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες - οφειλέτες δεκάδων εκατομμυρίων - όπως σχολίασε ο ίδιος παράγοντας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν ενώ οι νέες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν την εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, δεν καταγράφηκε διάθεση διαφωνίας, αλλά όμως η συζήτηση με την τρόικα δεν έφτασε σε αναλυτικά στοιχεία της ρύθμισης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «εφόσον δεν έχουν κλείσει παρεμφερή θέματα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει μόνο αυτό το θέμα».

Σχετικά με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην λήψη οριστικής απόφασης ο παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση με επείγουσα διαδικασία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v