Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Αναστολή των διαπραγματεύσεων με τα Κατεχόμενα αποφάσισε ο Ν.Αναστασιάδης την ώρα που τουρκική κορβέτα πλησίασε στο κοίτασμα «Ονασαγόρας».

  • Real.gr
Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο
Σε νέες προκλητικές ενέργειες προχώρησε η Άγκυρα στην Κύπρο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανοιχτά του νησιού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τα Κατεχόμενα, ενώ η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η τουρκική κορβέτα TCG Bafra βρέθηκε σήμερα τρία ναυτικά μίλια μακριά από το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI/KOGAS. Μάλιστα, η Τουρκία έχει προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω και εξέδωσε ναυτική οδηγία η οποία αναφέρει ότι από τις 20 Οκτωβρίου τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα προχωρήσει σε έρευνες στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται η πλατφόρμα εξόρυξης της Λευκωσίας.

Από τις 4 Οκτωβρίου η Άγκυρα είχε εκφράσει την ανησυχία της για την «μονόπλευρη», όπως την χαρακτήρισε, έρευνα για τους υδρογονάνθρακες. Τα Κατεχόμενα είχαν ανακοινώσει από τις 3 Οκτωβρίου ότι το πλοίο, που έχει δηλωθεί στις Μπαχάμες με την ονομασία SAIPEM 1000 ξεκίνησε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και στο οικόπεδο 9, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», όπου προχωρά η εξόρυξη από την Λευκωσία.

Την επόμενη ημέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Λευκωσία «να σταματήσει να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης των κοιτασμάτων του νησιού και να σταματήσει τις μονομερείς ερευνητικές ενέργειες και έρθει σε μία συνεννόηση με σκοπό την εφαρμογή μίας νέας συνεργασίας». Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα ξεκινήσει μόνη της εξόρυξη κοιτασμάτων.

Έτσι σήμερα η Λευκωσία ανακοίνωση ότι θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό σε απάντηση στις τουρκικές πιέσεις για την κυπριακή ΑΟΖ. Ομόφωνα συμφώνησε με την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και το Συμβούλιο Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή, προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v