Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός Ευρωβουλής θα παραμείνει το ΛΑΟΣ;

Την απόρριψη των ενστάσεων του Γ. Καρατζαφέρη και των «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών» για το πλαφόν (3%) εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο θα εισηγηθεί στο Εκλογοδικείο ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου.

  • Real.gr
Εκτός Ευρωβουλής θα παραμείνει το ΛΑΟΣ;
Ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου, θα προτείνει στο Εκλογοδικείο να απορριφθούν οι ενστάσεις κατά των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 που κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και οι τρεις πρώτοι σε προτίμηση υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης στρέφεται κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου, ενώ οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες στρέφονται κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Ο κ. Καρατζαφέρης και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης ζητάει τη μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο ζήτημα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών και παράλληλα επικαλείται και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων.

Ο εισηγητής των υποθέσεων, κ. Παπαγεωργίου, επικαλούμενος τη νομολογία του Εκλογοδικείου (παλαιότερες αποφάσεις), θα εισηγηθεί να απορριφθούν οι δυο ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου θα υποστηρίξει ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα τονίσει ότι δεν θίγει το όριο του 3% τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος, «όπως αυτό εκδηλώνεται ως ειδικότερη έκφανση της αρχής της ισότητας και του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε όμως παραβιάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής βούλησης», αλλά ούτε αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΟΣ κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 2,7% (154.027 ψήφους) και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες έλαβαν 1,44% (82.350 ψήφους).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v