Κύπρος: Αμείωτη ένταση με την Τουρκία

Διαψεύδουν τις προκλητικές ενέργειες οι Τουρκοκύπριοι. Ο Έρογλου κατηγορεί τον Αναστασιάδη ότι «σαμποτάρει» τις συνομιλίες για το κυπριακό.

  • Real.gr
Κύπρος: Αμείωτη ένταση με την Τουρκία
Συνεχίζονται οι εντάσεις από την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει από την αρχή προσκόμματα στη διαδικασία. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν παρατραβήξει και πρέπει να λάβει μέτρα», είπε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων.

Κύπρος: Οι χάρτες με την ΑΟΖ

Παράλληλα είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στο φυσικό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ και το αναγνωρίζουν όλοι, ενώ διέψευσε ότι η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό του ψευδοκράτους. Επιπλέον εξήγησε ότι είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προβαίνουν σε παρενοχλήσεις.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε με μέλη του αμερικανικού κογκρέσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τόσο μέσα από τη λύση του Κυπριακού όσο και μέσα από το ρόλο που μπορεί να παίξει σχετικά με θέματα ενέργειας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κατάσταση στο κυπριακό.

Επιμένει η Άγκυρα

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η πλευρά της Άγκυρας επιμένει στην στάση της και χαρακτηρίζει προκλητικές τις ενέργειες της Λευκωσίας. «Καλούμε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες και να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ. Προσδοκούμε από τη άλλη εγγυήτρια χώρα, τη γειτονική μας Ελλάδα να καταβάλει δίχως καθυστέρηση προσπάθεια για να προτρέψει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για την επίλυση» ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Αθήνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε λυπηρή και παράδοξη την απόφαση της Τουρκίας να προκαλέσει «νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v