Ν. Νέστορος: Στους 73 οι Έλληνες αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα θα ενημερώσει τους συγγενείς τους, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Ν. Νέστορος: Στους 73 οι Έλληνες αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας
Στους 73 ανέρχονται οι αγνοούμενοι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της κυπριακής τραγωδίας, δηλώνει ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Ν. Νέστορος, ο οποίος θα ενημερώσει τους συγγενείς τους, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει συγκατατεθεί να γίνει εκταφή σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, στην περιοχή όπου μέχρι το 1974 βρισκόταν το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), δηλώνει ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα (Committee on Missing Persons in Cyprus -CMP).

Στην Επιτροπή, η οποία είναι γνωστή και ως Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), μετέχουν, επίσης, η Τουρκοκύπρια επρόσωπος, Πλουμέρ Κιουτσούκ και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Πολ Αρνί.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, για να ενημερώσει μεθαύριο τους συγγενείς των Ελλήνων Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο κ. Νέστορος τονίζει:

«Αυτή η ενημέρωση είναι ελάχιστο καθήκον, μετά την παρέλευση σαράντα χρόνων, για αυτούς τους ανθρώπους».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Νέστορος αναφέρει ότι από τους 73 Έλληνες έχει ταυτοποιηθεί με το πρόγραμμα της ΔΕΑ ένα πρόσωπο, ενώ με το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας 14. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα αγνοούμενα πρόσωπα από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64 , από τα οποία ταυτοποιήθηκαν δύο, με το πρόγραμμα της ΔΕΑ.

Στο ερώτημα, αν υπάρχει πιθανότητα να ζει σήμερα κάποιος αγνοούμενος, ο οποίος είχε μεταφερθεί αιχμάλωτος στην Τουρκία, η απάντηση του κ. Νέστορος είναι: «Σε έρευνα που έγινε στο παρελθόν από διάφορες υπηρεσίες, φαίνεται να απέκλεισαν την περίπτωση, να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι στην Τουρκία».

Ο κ. Νέστορος δηλώνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ΔΕΑ και δηλώνει ότι καταδικάζει τις εν ψυχρώ εκτελέσεις, που διέπραξαν Ελληνοκύπριοι κατά αμάχων Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v