Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστήριο με το θάνατο Γάλλου κροίσου

Ένα από τα πρόσωπα-«κλειδιά» στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, ο Κρ. Ντε Μαρζερί, στενός φίλος του Φρ.Ολάντ και του Βλ.Πούτιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα. (ΦΩΤΟ)

  • Real.gr
Μυστήριο με το θάνατο Γάλλου κροίσου
Ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος ενός προσώπου-«κλειδί» στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Τotal, Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Το βράδυ της Δευτέρας το αεροσκάφος Falcon Assault του Γάλλου κροίσου συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα στο διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κριστόφ ντε Μαρζερί αλλά και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο 63χρονος επιχειρηματίας ταξίδεψε στη Ρωσία και συμμετείχε σε μία συνάντηση της ρωσικής κυβέρνησης για τις ξένες επενδύσεις. Μάλιστα λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του φέρεται να συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην εξοχική κατοικία του λίγο έξω από τη Μόσχα.




Είναι ενδεικτικό ότι η Total είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία και έχει σχεδιάσει να διπλασιάσει τις επενδύσεις της στη χώρα μέχρι το 2020. Ένα από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει είναι μία κοινοπραξία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Lukoil για έρευνες υδρογονανθράκων στη Σιβηρία. Οι διαδικασίες, όμως, έχουν «παγώσει» εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα για την ουκρανική κρίση.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι στενός φίλος του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, υπήρξε υπέρμαχος υπερασπιστής της Ρωσίας και των ενεργειακών πολιτικών της. Ακόμη και στην σύγκρουση των Βρυξελλών με την Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας ο Ντε Μαρζερί είχε πει τον περασμένο Ιούλιο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ξεκινήσει να σκέφτεται πως θα κάνει ασφαλέστερες τις ενεργειακές συναλλαγές.



Εμμέσως πλην σαφώς ο Γάλλος κροίσος κατηγόρησε τη Δύση ότι με τη στάση της στέλνει τη Ρωσία ολοένα και πιο κοντά στην Κίνα. «Θα χτίσουμε ένα νέο τοίχος του Βερολίνου; Η Ρωσία είναι εταίρος μας και δεν πρέπει να σπαταλάμε χρόνο προκειμένου να προστατευθούμε από έναν γείτονα» είχε πει χαρακτηριστικά ο ντε Μαρζερί.

Ο επιχειρηματίας αποτελούσε μία «γέφυρα» μεταξύ του Παρισιού και της Μόσχας. Έτσι και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο ου ανέφερε ότι η Ρωσία «έχασε έναν αληθινό φίλο της χώρας μας».

Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν περιγράφουν τον 63χρονο επιχειρηματία ως ζεστό και φιλικό. Με το χαρακτηριστικό μουστάκι του ο ντε Μαρζερί κατάφερε να αναπτύξει φιλικούς δεσμούς στην κεντρική γαλλική πολιτική σκηνή αλλά και την παγκόσμια βιομηχανία.

Σκιές γύρω από το ατύχημα

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο χειριστής του εκχιονιστικού μηχανήματος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και η ορατότητα στο αεροδρόμιο ήταν πολύ μικρή.

Παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει ειδική έρευνα από Ρώσους ερευνητές προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Στις έρευνες αναμένεται να συμμετέχουν και Γάλλοι ειδικοί, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα του ατυχήματος στο αεροδρόμιο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v