Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρκουλας: Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι έχει πάρει λάθος δρόμο

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον realfm 97,8, με αφορμή όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι είπε ο κ. Κούρκουλας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  • Real.gr
Κούρκουλας: Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι έχει πάρει λάθος δρόμο
Στις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας. Δεν άκουσε τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα έλεγα και από αμερικανικής πλευράς έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι αυτονόητο, πρέπει να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνει κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ. Περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πηγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.

Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά, από πλευράς και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και Ελλάδας έχουμε πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση, αλλά θα έλεγα ότι η Τουρκία, όχι μόνο με αυτή της την κίνηση, αλλά και με άλλες επιλογές εξωτερικής πολιτικής που έκανε τους τελευταίους μήνες και χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα, ως προς την ικανότητά της να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ειδικά τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή, που το κράτος του Ισλάμ βρίσκεται προ των θυρών της πρωτεύουσας του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία, το ότι διαλέγει αυτή την περίοδο για να ρίξει λάδι στη φωτιά, μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της. Γι’ αυτό και εγώ, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, εμείς, κάνουμε έκκληση στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι έχει πάρει λάθος δρόμο και να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα».

Στην ερώτηση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το τελευταίο χρονικό διάστημα και αν τον ανησυχεί το κλίμα που επικρατεί, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Νομίζω ότι μεταπολεμικά θα έλεγα, αλλά τουλάχιστον τα 30 τελευταία χρόνια που εγώ θυμάμαι τη διεθνή πολιτική σκακιέρα δεν υπήρξε περίοδος τόσο μεγάλης αστάθειας σαν κι αυτή που παγκοσμίως διανύουμε σήμερα. Υπάρχει και η ανοιχτή πληγή της κρίσης στην Ουκρανία, και σας θυμίζω ότι το Κίεβο απέχει από την Αθήνα λιγότερο από ότι απέχουν οι Βρυξέλλες, δεν είναι κάτι μακρινό».

Και ανέφερε: «Και βεβαίως το μεγάλο θέμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας η οποία έχει φουντώσει και η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Διότι υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας. Θέλω να πω ότι δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ρευστότητα και γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει εμείς πάση θυσία να διατηρήσουμε την Ελλάδα σαν πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό μας δίνει ένα εξαιρετικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Αλλά βεβαίως ανησυχώ., ποιος δεν ανησυχεί. Οσον αφορά τη γειτονιά μας την άμεση, εμείς βεβαίως υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά βεβαίως υπό τον όρο ότι θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν θα παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή πολιτική και τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v