Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε. σε Τουρκία: Σεβαστείτε την Κύπρο

Σε ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας για τις ωκεανογραφικές έρευνες μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, προχώρησε χθες το Συμβούλιο Κορυφής των 28 της Ε.Ε. Να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό λέει ο Μπαν Κι Μουν

  • Real.gr
Ε.Ε. σε Τουρκία: Σεβαστείτε την Κύπρο

Σε ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας για τις ωκεανογραφικές έρευνες μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, προχώρησε χθες το Συμβούλιο Κορυφής των 28 της Ε.Ε.
 
Μετά από τη διπλή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Σύνοδο του λαϊκού κόμματος όσο και στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα, αλλά και ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών των στελεχών της κυπριακής αντιπροσωπείας περιελήφθη τελικώς στα συμπεράσματα φράση με την οποία η Ε.Ε. εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις ενέργειες της Άγκυρας και ζητά από την Τουρκία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος το οποίο «πρέπει να επιληφθεί τώρα περισσότερο παρά ποτέ». 

Την προσπάθεια της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς συνέδραμαν καθοριστικά τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Ματέο Ρέντζι της Ιταλίας, με τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε προλάβει να επικοινωνήσει τις προηγούμενες ημέρες. Ακόμα όμως και έτσι η καταδικαστική φράση δεν ήταν «περίπατος στο πάρκο»,  λέει διπλωματική πηγή.

Όπως έγινε γνωστό τέσσερις τουλάχιστον χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Φινλανδία προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μία ισχυρή φραστική διατύπωση, καθώς θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση της έντασης.

Παρόμοιες απόψεις φέρεται να είχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προγραμματισμένο ραντεβού για τις 4 η ώρα, το οποίο όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της αιφνίδιας ασθένειάς του.

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας είχε προλάβει, ωστόσο, να δώσει οδηγίες στον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος και τον αντικατέστησε - κατά τα προβλεπόμενα στην ευρωπαϊκή συνθήκη - στη Σύνοδο Κορυφής.

Του ενεχείρισε μάλιστα χάρτη, ο οποίος καταγράφει την περιοχή της διαδρομής του ωκεανογραφικού σκάφους Barbaros αλλά και οκτασέλιδο σημείωμα, το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός διάβασε στη Σύνοδο του ΕΛΚ, για να προσθέσει στο τέλος τη φράση «και τώρα όλοι μας πρέπει να δείξουμε απόλυτη αλληλεγγύη στην Κύπρο» και καταχειροκροτήθηκε.

Την ίδια ώρα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευδε πληροφορίες της επιδείνωσης της υγείας του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος διεκομίσθη για δεύτερη φορά σε νοσοκομείο των Βρυξελλών με ακατάσχετη ρινορραγία και υπεβλήθη σε καυτηριασμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο πρόεδρος επέλεξε να περάσει τη νύχτα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα ελληνική πηγή έκανε λόγο για επιδείνωση της υγείας του προέδρου, ενώ το βέβαιο είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα χάσει και τη δεύτερη μέρα της Συνόδου και δε θα μπορέσει να φύγει από τις Βρυξέλλες πριν από την Κυριακή στη βάση της οδηγίας των γιατρών.

Μπαν Γκι Μουν: Να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Χθες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, «τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και παράλληλα «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπός του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως επισημάνθηκε, ο κ. Άιντε ενημέρωσε τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή και «ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν, «ο ΓΓ τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι, όπως και οι δύο ηγέτες δήλωσαν, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια για να διαιωνίσουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης σε περιφερειακό πλαίσιο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ο ΓΓ εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες. Τέλος, ο ΓΓ υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Η συγκεκριμένη αναφορά είναι πανομοιότυπη με αναφορές εκθέσεων των προηγούμενων χρόνων, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό από πέρσι τον Σεπτέμβριο, δίνοντας έμφαση στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v