Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

Τι αναφέρει το επίσημο κείμενο από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταγγέλλονται οι προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Real.gr
Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Κατατέθηκε το επίσημο κείμενο από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταγγέλλονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σύνοδος Κορυφής εκφράζουν την μεγάλη τους ανησυχία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι:

« Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος που αναφέρεται στις ενταξιακές διαδικασίες ενός υποψήφιου κράτους - μέλους.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την αναφορά στο 2005, καθώς όπως αναφέρει η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Βενιζέλος: Πολύ καθαρό το μήνυμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα

Sabah: Για ό,τι συμβαίνει φταίνε οι Ελληνοκύπριοι
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v