Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία νεροποντή αρκεί για να «πνίξει» την Αττική

Απροετοίμαστη η κρατική μηχανή. Καταστράφηκαν περιουσίες. Ανήμποροι οι κάτοικοι προσπαθούσαν μόνοι τους να καθαρίσουν τα φρεάτια . Δέσμευση Σαμαρά για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων. Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών.

  • Real.gr
Μία νεροποντή αρκεί για να «πνίξει» την Αττική

Μια νεροποντή ήταν αρκετή για να πλήξει ολόκληρη την Αττική. Οι κάτοικοι από μόνοι τους προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι πυροσβέστες έκαναν ότι μπορούσαν αλλά οι κλήσεις στο κέντρο επιχείρησης ήταν εκατοντάδες καθώς ξεπέρασαν τις 500.

Ανήμποροι οι κάτοικοι


Real.gr ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ από realmedialive




Το ίδιο σκηνικό εδώ και χρόνια όπως και οι λόγοι για τους οποίους κεντρικοί δρόμοι μετατρέπονται μέσα σε λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης σε ποτάμια και οι κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας


Real.gr Ν Τσιόγκας εκπρόσωπος ΠΥ από realmedialive


Φρεάτια βουλωμένα και δρόμοι φτιαγμένοι πάνω σε ρέματα είναι οι κύριες αιτίες. Περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν φροντίζουν να κάνουν το αυτονόητο να καθαρίσουν τα φρεάτια, την στιγμή που η ΕΜΥ φροντίζει να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στη Νίκαια βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου




Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν μόνοι τους να βγάλουν τα φύλλα, τα κλαδιά και τα σκουπίδια που είχαν φράξει τα φρεάτια. Παράλληλα οι ίδιοι απομάκρυναν και αυτοκίνητα που είχε πέσει το ένα πάνω στο άλλο.

Οι περιοχές που πλήττονται είναι κάθε φορά σχεδόν οι ίδιες και βρίσκονται κυρίως στην δυτική Αττική. Αντιπλημμυρικό σχέδιο δεν υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα συμβαίνουν κάθε χρονιά.



Περιστέρι, Ίλιον, Κοκκινιά, Καματερό και Νίκαια επλήγησαν για μία ακόμα φορά επλήγησαν από την νεροποντή και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Σαμαράς: Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική, υπογραμμίζοντας πως θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Απόψε συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το βράδι.

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι

Στο 1 εκατ. το κόστος των αποζημιώσεων

Την Δευτέρα θα ανακοινωθεί από τον υπουργείο Οικονομικών το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ποσό θα αγγίξει το 1 εκ. ευρώ. Τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων εκτιμούν τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις για την κατάσταση που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αύριο οι λίστες με τους πληγέντες 

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που έχουν γίνει στους δήμους που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία θα έχει έως αύριο το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος βρίσκεται σε επαφή με την Πυροσβεστική, η οποία συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών στους 8 δήμους και αναμένεται να την ολοκληρώσει το συντομότερο. Πρόκειται για τους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη - Νίκαιας και Πειραιά.

Ο κ. Ντινόπουλος θα αποστείλει τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία, προκειμένου οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο. Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το απαιτούμενο ποσό το συντομότερο προκειμένου να δοθεί άμεσα στους δήμους και τους πληγέντες.

Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί την καταγραφή με δύο φόρμες - μια για τα κινητά και μια για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχει περάσει η Πυροσβεστική, μπορούν να επικοινωνούν με το 199 ώστε να μεταβεί άμεσα η υπηρεσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v