Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τμήμα της χερσονήσου του Σινά

H Αίγυπτος κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που θα διαρκέσει 3 μήνες, ένα τμήμα της χερσονήσου του

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τμήμα της χερσονήσου του Σινά
H Αίγυπτος κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που θα διαρκέσει 3 μήνες, ένα τμήμα της χερσονήσου του Σινά λίγο μετά την επίθεση που διέπραξε ένας βομβιστής αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 και πλέον στρατιωτών, όταν έπεσε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού που βρίσκεται στην περιοχή.

Πρόκειται για την πλέον φονική επίθεση εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης μετά την ανατροπή τον Ιούλιο του 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Εδώ και 1 χρόνο η Αίγυπτος συγκλονίζεται από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτιών, την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνουν κυρίως τζιχαντιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι διαπράττουν τις επιθέσεις αυτές ως αντίποινα για την αιματηρή καταστολή από τη νέα κυβέρνηση των υποστηρικτών του Μόρσι μετά την ανατροπή του.

Χθες το πρωί, ο βομβιστής έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο σημείο ελέγχου του στρατού που βρίσκεται βορειοδυτικά του Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βόρειου Σινά, σύμφωνα με αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Στην επίθεση έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 30 στρατιώτες ενώ 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με γιατρούς, που διευκρίνισαν ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού και 5 αξιωματικοί.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χερσονήσου του Σινά, σε μια περίμετρο που εκτείνεται από την πόλη της Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, έως δυτικά του Ελ Αρίς, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η προεδρία.

«Ο στρατός και η αστυνομία λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της τρομοκρατίας και την χρηματοδότησή της, να διαφυλάξουν την ασφάλεια στην περιοχή (…) και να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών» σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει επίσης την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ο Σίσι, που κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, αποφάσισε να συναντηθεί σήμερα με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με στόχο να «ληφθούν όλα τα έκτακτα μέτρα στο πεδίο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ καταδίκασαν από την πλευρά τους την χθεσινή επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v