Η πολιτική κρίση παρέλυσε σημαντικές διαδικασίες στο Κόσοβο

Η πρόεδρος του Κοσόβου Α. Γιαχγιάγκα, κάλεσε σε νέα συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς.

  • Real.gr
Η πολιτική κρίση παρέλυσε σημαντικές διαδικασίες στο Κόσοβο
 Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα ανήγγειλε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί στο προεδρικό γραφείο συνάντηση όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την πολιτική κρίση που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.

Τη συμμετοχή στη συνάντηση απέρριψε από την αρχή ο αρχηγός του κινήματος “Αυτοδιάθεση”, ενώ ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου (DSK), Ίσα Μουστάφα είπε ότι οι πολιτικοί και οι βουλευτές πρέπει να συναντώνται και να συζητούν στη Βουλή και όχι στο προεδρικό γραφείο.

Στους κύκλους των πολιτικών αναλυτών ακούγεται τις τελευταίες μέρες ότι η κ. Γιαχγιάγκα δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο εκείνοι που γνωρίζουν καλά τους συνταγματικούς και εκλογικούς κανόνες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Κοσόβου δεν μπορεί μονομερώς να προκηρύξει εκλογές χωρίς την έγκριση των πολιτικών κομμάτων. Οι πολιτικοί ηγέτες στο Κόσοβο αν και τονίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τη διενέργεια εκλογών, τάσσονται κατά ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως εκτιμούν το Κόσοβο δεν μπορεί να οργανώσει καλά εκλογές τη χειμερινή περίοδο και προβλέπουν ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μικρή.

Επιπλέον κανένας δεν πιστεύει ότι μετά τις πρόωρες εκλογές θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και ότι θα χαθεί χρόνος, καθώς στο Κόσοβο δεν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι την διακυβέρνηση του Κοσόβου πρέπει να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά είναι μειοψηφία.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα έχει την αξιοπιστία να αναλάβει το βάρος της δύσκολης κατάστασης, με την οποία είναι αντιμέτωπο το Κόσοβο.

Το Κόσοβο διανύει τον πέμπτο μήνα χωρίς θεσμούς, παρά το γεγονός ότι μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι γιόρτασε νίκη, καθώς έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και κατέλαβε 37 έδρες στη Βουλή (36 πλέον καθώς ένας βουλευτής ήρε τη στήριξή του).

Την επόμενη μέρα των εκλογών συγκροτήθηκε μετεκλογικός συνασπισμός, τον οποίο απαρτίζουν η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα, η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο του Φατμίρ Λιμάι.

Στη συνέχεια στο μετεκλογικό συνασπισμό εισήλθε και το κίνημα “Αυτοδιάθεση” του Αλμπίν Κούρτι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο συνασπισμός “VLAN” όπως τον αναφέρουν πλέον τα τοπικά ΜΜΕ έχει 63 έδρες στη Βουλή του Κοσόβου.

Στην ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής, στις 17 Ιουλίου ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία του Σώματος έλαβε 44 ψήφους και ο υποψήφιος του μετεκλογικού συνασπισμού έλαβε 65 ψήφους.

Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος, πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να έχει τη στήριξη 61 των συνολικά 120 βουλευτών. Υπέρ του υποψήφιου του μετεκλογικού συνασπισμού, Ίσα Μουστάφα ψήφισαν τότε και οι Σέρβοι βουλευτές της Σερβικής Λίστας “Σπρσκα” και βουλευτές άλλων κοινοτήτων.

Στη συνέχεια το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματική την εκλογή του Ίσα Μουστάφα και να επαναφέρει την όλη διαδικασία στην αρχή με αποτέλεσμα το Κόσοβο να εισέλθει σε μετεκλογική κρίση.

Από τότε μέχρι σήμερα η πρόεδρος του Κοσόβου είχε επτά συσκέψεις με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων με την προσδοκία να τις υποβάλουν προτάσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση.

Οι συναντήσεις δεν απέδωσαν καρπούς, επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου επικαλείται τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι το κόμμα που συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις εκλογές και όχι μετεκλογικά έχει το δικαίωμα να ορίσει υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής.

Από την άλλη πλευρά ο μετεκλογικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι έχει την πλειοψηφία και δεν θέλει να συναντηθεί ούτε να συζητήσει με τον Χ. Θάτσι.

Καθημερινά τα κόμματα που απαρτίζουν το συνασπισμό VLAN συσκέπτονται και στη συνέχεια προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι έχουν την πλειοψηφία και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου δεν είναι ικανό να βρει εταίρους για τη συγκρότηση θεσμών.

Όσο διαρκεί η πολιτική κρίση και συνεχίζονται οι προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του συνασπισμού VLAN, Ραμούς Χαραντινάι χαρακτήρισε τον Χασίμ Θάτσι “πολιτικό τέρας”, “δικτάτορα”, “πρωταθλητή της διαφθοράς στα Βαλκάνια”. Από την άλλη πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου αποκάλεσε τα μέλη του συνασπισμού “μόνιμα ηττημένους” και “ανθρώπους με έλλειψη οράματος”.

Ο διεθνής παράγοντας όλο το διάστημα τονίζει ότι δεν θα αναμειχθεί σε ξένες υποθέσεις και αποστέλλει το μήνυμα ότι οι ηγέτες πρέπει να βρουν από μόνοι τους τη λύση.

Λόγω του πολύμηνου πολιτικού αδιεξόδου η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τίνα Καϊντάνοβ σε ένδειξη δυσαρέσκειας ακύρωσε επίσκεψη στο Κόσοβο και ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μάρφι στη διάρκεια επίσκεψης συναντήθηκε μόνο με την πρόεδρο του Κοσόβου και όχι με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι τονίζοντας ότι “δημοκρατία σημαίνει ότι οι ηγέτες θυσιάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας”.

Ο Χ. Θάτσι είπε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σαφής και ότι τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τα πολιτικά κόμματα που είναι μέρος της Βουλής.

Η Σερβική Λίστα “Σρπσκα” αποσαφήνισε ότι θα στηρίξει εκείνη την πλευρά που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και οι Σέρβοι βουλευτές μαζί με βουλευτές των υπόλοιπων μη αλβανικών κοινοτήτων απευθύνθηκαν στην πρόεδρο του Κοσόβου ζητώντας να αποστείλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για λεπτομερή ερμηνεία του άρθρου 127 της απόφασής του ώστε να διευκρινιστεί τι πρέπει να γίνει αν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Η πρόεδρος του Κοσόβου απέρριψε το αίτημα, ο μετεκλογικός συνασπισμός της άσκησε κριτική και εκείνη διεμήνυσε ότι η λύση της κρίσης πρέπει να εξευρεθεί στη Βουλή.

Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα αποδίδουν το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο στην ανωριμότητα των πολιτικών ηγετών του Κοσόβου και θεωρούν ότι τηρούν λάθος στάση έναντι των πολιτών.

Τονίζουν ακόμη ότι η μη συγκρότηση θεσμών έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το Κόσοβο - δεν διεξάγεται διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, δεν αναθεωρείται ο προϋπολογισμός, κανένας αξιωματούχος του Κοσόβου δεν πραγματοποιεί επισκέψεις στο εξωτερικό, δεν υπάρχει επικοινωνία με επενδυτές, δεν ιδρύεται το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v