Συνεδρίαση υπό το φόβο νέας εισβολής

Συνεδριάζει σήμερα στις 9 το πρωί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέτρα ασφαλείας μελετά η διοίκηση του πανεπιστημίου Αθηνών. Αντ.Σαμαράς: Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων τελείωσε.

  • Real.gr
Συνεδρίαση υπό το φόβο νέας εισβολής
Υπό το φόβο μιας πιθανής νέας εισβολής φοιτητών και παρείσακτων συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών στο κτίριο της πρυτανείας.

Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, μετά τα τραγελαφικά γεγονότα της Πέμπτης όπου μερίδα νεαρών που αυτοπροσδιορίζονταν ως εκπρόσωποι των φοιτητών του πανεπιστημίου διέκοψαν τη συνεδρίαση, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Η ώρα της συνεδρίασης δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να μην προλάβει να οργανωθεί νέα μαζική εισβολή από φοιτητικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με το νόμο, για να είναι έγκυρες οι αποφάσεις που λαμβάνει το πρυτανικό συμβούλιο, αυτό θα πρέπει να συνεδριάζει όπως προβλέπει η σύνθεσή του χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων που δεν προβλέπονται.

Μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία πρέπει να ληφθεί απόφαση είναι αυτό της καθαριότητας, καθώς το πανεπιστήμιο Αθηνών δεν διαθέτει πλέον προσωπικό καθαρισμού, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις του να αποτελούν δυνητική εστία μόλυνσης θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων, αλλά και το ζήτημα της διαγραφής των «λιμναζόντων» φοιτητών.
 
Μελετούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας

Στον απόηχο των γεγονότων της Πέμπτης οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών μελετούν τρόπους για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας κατά τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου όσο και οι επόμενες θα γίνουν κάτω από αυστηρά μέτρα ελέγχου όλων των ατόμων που θα εισέρχονται στην πρυτανεία ή σε όποιο κτίριο αποφασίζεται να γίνεται η συνεδρίαση.

Σε περίπτωση που ομάδες φοιτητών παρεκτραπούν θα ζητηθεί η συνδρομή της πολιτείας και θα εφαρμοστούν τα νόμιμα μέσα.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σφοδρή επίθεση σε όσους συνεχίζουν να λυμαίνονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρό λεξιλόγιο χαρακτηρίζοντας εκείνους που προκαλούν τα επεισόδια «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει. Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας. Οι εικόνες που είδαμε με μικρές ομάδες ταραχοποιών είναι η υπόμνηση της κατάντιας από την οποία ξεκολλάει η Ελλάδα. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα παντού στον κόσμο, αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω και πρέπει να τα αλλάξουμε και τα αλλάζουμε με κόπο γιατί απέναντί μας έχουμε συνασπισμένες τις δυνάμεις του χθες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και θέλουν να ματαιώσουν κάθε δυναμική μεταρρύθμιση».


Real.gr ΣΑΜΑΡΑΣ by realmedialive

Θύμισε ότι πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ότι πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των Πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τους κοσμήτορες των Φιλοσοφικών Σχολών παρείχε στήριξη στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη σημειώνοντας ότι «ως Υπουργείο Παιδείας αλλά και συνολικά ως Κυβέρνηση στηρίζουμε τον κύριο Φορτσάκη και υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο την δυνατότητα των Ιδρυμάτων του δημόσιου χώρου, εν προκειμένω, τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν στο πλαίσιο τα νομιμότητας, της ελευθερίας και με βάση τους κανόνες που στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης τους τα ίδια θέτουν. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες μα ούτε και μου χρειάζονται. Η θέση αυτή που παίρνω είναι μία θέση λογική που υπαγορεύεται και από τις ανάγκες της χώρας αλλά των ίδιων των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν είμαστε αρμόδιοι, παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επαναλαμβάνω ότι στηρίζουμε τον Πρύτανη, τον κύριο Φορτσάκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v