Άγνωστες πτυχές από τα οικονομικά του Αγώνα

Ένα βιβλίο για τους πόρους της Επανάστασης του 1821.

  • Real.gr
Άγνωστες πτυχές από τα οικονομικά του Αγώνα
Δεν αρκούσε μόνο η ψυχή και η θυσία του σώματος, αλλά έπρεπε να εξευρεθούν και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία του Έθνους με την επανάσταση του 1821.
 
Τον άγνωστο -εν πολλοίς- αγώνα για την διοικητική μέριμνα της Επανάστασης και την εξασφάλιση των πολεμοφοδίων και όλων των αναγκαίων πολεμικών μέσων, πραγματεύεται το βιβλίο της οικονομολόγου Μαργαρίτας Δημητριάδου με τίτλο «Τα οικονομικά του Αγώνα» που κυκλοφορεί στο τέλος Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Το πρώτο μέρος διαρθρώνεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται λόγος για τη διαχρονική σημασία της οικονομίας στην θεμελίωση της ανεξαρτησίας ενός έθνους.

Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκε ο Νέος Ελληνισμός και οι παράγοντες οι όποιοι οδήγησαν στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης. Στο τρίτο κεφάλαιο ανιχνεύονται οι δομές -τόσο οι οικονομικές όπως οι Συντεχνίες, το Eμπόριο και η Ναυτιλία, όσο και οι κοινωνικές όπως οι Κοινότητες, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί- πάνω στις οποίες κατ’ αρχάς στηρίχθηκε με κάθε τρόπο, η έναρξη του Αγώνα.

Το δεύτερο μέρος, αποτελείται από δύο κεφάλαια τα οποία αναφέρονται στο πρώτο έτος της Επανάστασης, το 1821, και στους παράγοντες που συνέβαλαν στην οικονομική στήριξη του Αγώνα.
 
Εδώ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουμε μία χρονική και, παράλληλα, γεωγραφική διάταξη της εργασίας, προκειμένου να μελετηθεί η προσφορά μέσα και έξω από τον επαναστατημένο χώρο.

Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα οικονομικά στοιχεία, για την, υπό ευρεία έννοια, συνεισφορά των ελληνικών παροικιών, των φιλελληνικών Κομιτάτων, των μυστικών εταιρειών, των Ιερών Μονών, και των Nησιών αλλά και για την τύχη των λάφυρων και των λειών.

Στο τρίτο μέρος, τα δύο πρώτα κεφάλαια αναφέρονται στην χρονική περίοδο 1822-1824 και στη συμβολή των παραγόντων όσον αφορά στην ενίσχυση των οικονομικών του Αγώνα.
 
Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση της διοικητικής οργάνωσης σε συνάρτηση με την διαχείριση των οικονομικών. Καταδεικνύονται οι συνθήκες συγκρότησης των δύο Σωμάτων, του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού, και των σχετικών αρμοδιοτήτων τους.
 
Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται, ειδικότερα, στο έργο του Βουλευτικού σε ό,τι αφορά στις οικονομικές του δραστηριότητες, με συνεδριάσεις, προβουλεύματα, νόμους και ψηφίσματα.
 
Παράλληλα, επιχειρείται να ερευνηθεί αν και κατά πόσο η μεταστροφή και η δημιουργία της πρώτης οικονομικής- κρατικής οντότητας, είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον Αγώνα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v