Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέρας... Σουηδίας στην Καρδίτσα

Ήταν στις αρχές του 2011, όταν ο Σουηδικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος στην Καρδίτσα ωρίμασε σαν ιδέα στη σκέψη κάποιων Ελληνοσουηδών που ζουν στην περιοχή.

  • Real.gr
Αέρας... Σουηδίας στην Καρδίτσα
Η Καρδίτσα είναι γνωστή σε όλους ως... ποδηλατούπολη, αφού ορισμένες ώρες της ημέρας, η κίνηση των ποδηλάτων θυμίζει έντονα βορειοευρωπαϊκή χώρα.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα πολλά ποδήλατα στους δρόμους που φέρνουν "αέρα" Βόρειας Ευρώπης στη θεσσαλική πόλη, αλλά και οι Ελληνοσουηδοί που ζουν σ' αυτήν.

Πρόκειται γι' ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία και για διάφορους λόγους επέστρεψαν στην Ελλάδα. Έχουν δημιουργήσει οικογένειες και ζουν στην Καρδίτσα, αλλά η Σουηδία βρίσκεται πάντα στην καρδιά τους με πολύ νοσταλγική αγάπη.

Το κίνητρο

Αυτή η αγάπη ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στη συγκρότηση του Συλλόγου που λειτουργεί επίσημα και είναι αναγνωρισμένος τόσο από τη Σουηδία όσο και από την Ελλάδα, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φώτιος Θεοδωσίου.

Με τη βοήθεια της σουηδικής κυβέρνησης και των ελληνικών αρχών, ξεκίνησε η δραστηριότητα του συλλόγου για τα παιδιά -μαθητές από 6 ετών- αναφέρει, από την πλευρά του, Δημήτρης Παΐσης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

"Ο σκοπός μας είναι", όπως λένε όλοι οι συμμετέχοντες σ' αυτή την ξεχωριστή ομάδα, "να βοηθήσουμε τους μικρούς και μεγάλους μαθητές μας, σε συνεργασία με το οικογενειακό τους περιβάλλον, να κρατήσουν τη σουηδική γλώσσα ζωντανή στη χρήση και την κατανόησή της".

"Αυτό απαιτεί", διευκρινίζουν, "μια συντονισμένη προσπάθεια με πολλές παραμέτρους και αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο του σχολείου μας και τον κεντρικό πυλώνα της ύπαρξής του".

Τρία επίπεδα εκμάθησης σουηδικής γλώσσας

Σήμερα, λειτουργούν στο σχολείο τρία επίπεδα εκμάθησης σουηδικής γλώσσας, βάσει ηλικίας καθώς και τμήμα ενηλίκων φίλων του συλλόγου. Τα μαθήματα διδάσκονται από εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι πολύ καλοί γνώστες της σουηδικής γλώσσας.

Μάλιστα, κάποιοι από τους μαθητές του σχολείου συνεχίζουν τις σπουδές και τη ζωή τους στη Σουηδία.

Όμως, πέρα από τη γλώσσα, υπάρχουν και δραστηριότητες κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, που ο σύλλογος προσπαθεί να προωθήσει, σε μια προσπάθεια προβολής των σουηδικών εθίμων στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο αναβιώνει το σουηδικό χριστουγεννιάτικο έθιμο LUCIA στο κατάστημα γνωστής σουηδικής αλυσίδας επίπλων, στη Λάρισα, καθώς και στην πόλη.

Ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά

Ο κ. Θεοδωσίου δεν κρύβει τη χαρά του που ένα όνειρο, αυτό της δημιουργίας του Συλλόγου, έγινε σιγά σιγά πραγματικότητα, δίνοντας, όπως τονίζει, μεγάλη χαρά σε πολλούς ανθρώπους, που ζουν κι εργάζονται στην Καρδίτσα.

"Όλοι αυτοί, μικροί και μεγάλοι, που αγάπησαν και στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου μας, αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους" υπογραμμίζει.

"Στήριξή μας" προσθέτει "είναι οι γονείς, οι κηδεμόνες των μαθητών μας, καθώς και όλοι οι φίλοι του Συλλόγου, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και υλοποίησαν αυτή τη δημιουργική ιδέα, ευελπιστώντας στη συνέχισή της".

Επίσης, με πρόταση του Δ.Σ. και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι δυνατόν να απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου μέλους σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στο Σωματείο, συνέβαλε οικονομικά ή ηθικά στη λειτουργία του ή εργάσθηκε για την προώθηση των σκοπών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v