Επιστροφή με ... γεμάτη ατζέντα

To μπαλάκι στην Αθήνα για την επιστροφή της Τρόικας πετάει η Κομισιόν. Πώς ερμηνεύουν οι Βρυξέλλες τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

  • Real.gr
Επιστροφή με ... γεμάτη ατζέντα
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

H Τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα όταν οι ελληνικές αρχές δεχθούν να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015, την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λιμνάζουν και της αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπεται από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν, ακόμα υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας ή πλαισίου συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές που «δεν έχουν ως και σήμερα στείλει επαρκείς διευκρινίσεις για μια σειρά από εκκρεμότητες του προγράμματος».

Ως εκ τούτου η Κομισιόν δεν προκρίνει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής και γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς που αν δεν λάβει την επόμενη, τριπλή ουσιαστικά δόση θα βρεθεί σε δεινή θέση συντομότερα από το αναμενόμενο.

Επιπλέον η μη επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές ερμηνεύεται από τις αγορές ως υπαναχώρηση από τη βούληση να φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα spreads θα συνεχίσουν να καθιστούν τον δανεισμό ακόμα και μικρών ποσών απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό.

Ως κερασάκι στην τούρτα οι ελεγκτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας σε συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες και για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης: «αν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν, η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από την ύφεση και σε καμιά περίπτωση δεν θα πιάσει του συμφωνημένους στόχους για το ΑΕΠ (θετικός ρυθμός 0,6 για το 2014 και 2,9 για το 2015) με αποτέλεσμα ακόμα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων να γίνεται δυσκολότερη».

Στο ίδιο κλίμα έγιναν ουσιαστικά και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο οποίος επεσήμανε ότι «η χώρα δεν είναι ακόμα σε πολύ ισχυρή θέση, αλλά και ότι η οικονομία δεν έχει γίνει ακόμα πολύ ανταγωνιστική καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν είπε ότι «δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», αλλά προσπαθώντας να καθησυχάσει την εγχώρια κοινή γνώμη «πως δεν θα δοθούν νέα δανεικά όπως παλιά», προσπάθησε να εξηγήσει ότι το πρόγραμμα του ECCL που αποτελεί την αφετηρία για την συζήτηση για την επόμενη μέρα διαφέρει από την σημερινή κατάσταση

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ποιο είναι το καθεστώς, όπως είχε κάνει αρκετά νωρίς και ο επικεφαλής του EWG μιλώντας στην Realnews: «η κυβέρνηση θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα και θα έρθει στην ΕΕ για να το χρηματοδοτήσει».

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων θα έρθει όμως προς έγκριση στους κοινοτικούς θεσμούς και θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών, και στην συνέχεια η νέα ρύθμιση θα περάσει από τα κοινοβούλια.
Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων, διέπεται από τον κανονισμό του ESM, οι κανόνες είναι γνωστοί, συγκεκριμένοι και δεν αλλάζουν.

Όσο για το αν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για το καθεστώς μετά την πρώτη Ιανουαρίου, η αναφορά του προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, δεν ήταν θετική, αλλά «προβολή της εφιαλτικής εκδοχής να μπει το 2015 και η Ελλάδα να μην έχει εγγυημένη χρηματοδότηση και ελεγκτή μόνο το ΔΝΤ που έτσι κι αλλιώς έχει πρόγραμμα που συνεχίζεται».

Το δε ΔΝΤ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα και μέσα στο 2015 και 2016 «θα πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ταμείου», κάτι που καθιστά το παιχνίδι με το χρόνο εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v