Διευρύνεται το μέτωπο των καταλήψεων-Το ΕΚΠΑ θέτει προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές

Προς κλιμάκωση οδηγείται το κύμα καταλήψεων που ξέσπασε από το πανεπιστήμιο Αθηνών και σιγά σιγά επεκτείνεται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

  • Real.gr
Διευρύνεται το μέτωπο των καταλήψεων-Το ΕΚΠΑ θέτει προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές
Προς κλιμάκωση οδηγείται το κύμα καταλήψεων που ξέσπασε από το πανεπιστήμιο Αθηνών και σιγά σιγά επεκτείνεται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Φορτσάκης που προκάλεσε την ένταση με την πρότασή του να αντικατασταθούν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών από ηλεκτρονική ψηφοφορία υποχωρεί.

Kατάληψη μέχρι και σήμερα έχει η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να αποκλείεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ωστόσο, χθες οι διοικητικές υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά σε συνεννόηση με τους φοιτητές που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Επίσης, κατάληψη από σήμερα ξεκινά και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ρεθύμνου.

Σε 24ωρη απεργία και κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν προχωρήσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Στο μεταξύ, απόψε στις 6 το απόγευμα, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Η νέα κρίση στο χώρο των πανεπιστημίων ξέσπασε από την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Στόχος της πρότασης είναι να διευρυνθεί η εκλογική βάση ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Από την πλευρά μερίδας των φοιτητών, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων.

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης και η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών χθες υποχώρησαν μπροστά στις έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και προχώρησαν σε διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του η διοίκηση του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπό αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί.

Το πανεπιστήμιο Αθηνών θέτει προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές

Η διοίκηση του πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθούν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει στη μετεγγραφή φοιτητών, αντιδρώντας επί της ουσίας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ισχύσει φέτος το μέτρο αυτό.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «σχετικά με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, η οποία ρυθμίζει το θέμα των μετεγγραφών και μετά την γνωστοποίηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του αριθμού των δικαιούμενων μετεγγραφής φοιτητών/τριών, δηλώνουμε τα εξής:

1. Το Πανεπιστήμιο καλείται να δεχθεί και να εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ήδη εγγεγραμμένων μετά από επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από άλλες κατηγορίες, τις οποίες παγίως ορίζει ο νόμος.

2. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Ενόψει αυτών κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και σεβόμενο την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας των από αυτό παρεχόμενων σπουδών το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης είναι δυνατή μόνο, εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις:

- επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες,

- επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας,

- εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών,

- δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για την διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει, εάν πράγματι επιθυμεί να στηρίξει με τις παραπάνω συγκεκριμένες μορφές ενίσχυσης το πολλαπλά τραυματισμένο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v