Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλήψεις και πυροβολισμοί στα πανεπιστήμια

Με χύτρα ασφαλείας χωρίς βαλβίδα μοιάζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Διευρύνεται το κύμα καταλήψεων. Πυροβολισμοί μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ.

  • Real.gr
Καταλήψεις και πυροβολισμοί στα πανεπιστήμια
«Στο κόκκινο» βρίσκονται πολλές πανεπιστημιακές σχολές ανά την επικράτεια, καθώς το κύμα καταλήψεων που ξέσπασε μέσα στην εβδομάδα από το πανεπιστήμιο Αθηνών διευρύνεται. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα περίεργο περιστατικό με πυροβολισμούς και τραυματισμό μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο έντονα το ζήτημα της ασφάλειας και επιτήρησης των πανεπιστημιακών χώρων.

Οι αντιδράσεις έχουν φουντώσει μετά την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία πολλοί ερμήνευσαν ως πρόταση για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, στο ΕΚΠΑ η πρυτανεία υπογράμμισε ότι το ίδρυμα θα βρεθεί σε «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας» αν δεν φροντίσει η Πολιτεία να το ενισχύσει με χρήματα, υπαλλήλους και καθηγητές.

Υπό κατάληψη βρίσκονται από τις προηγούμενες ημέρες η Νομική Σχολή, η Σχολή Επιστημών Υγείας, το Μαθηματικό Τμήμα και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, ενώ την παρασκευή έλαβαν απόφαση για κλείσιμο της σχολής ως τις 25 Νοεμβρίου και οι φοιτητές του Χημικού Αθήνας.

Καταλήψεις πραγματοποιούνται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι φοιτητές στη Μυτιλήνη προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη κτιρίου του ιδρύματος.

Εδώ και ημέρες τελούν υπό κατάληψη το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου κινδυνεύει και το εξάμηνο καθώς η κατάληψη είναι σε εξέλιξη έξι εβδομάδες για άλλους λόγους) και τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Συμπλοκή με πυροβολισμούς μέσα στο ΑΠΘ

Συμπλοκή με πυροβολισμούς σημειώθηκε περίπου στις 8:30 το βράδυ της Παρασκευής μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία, που έσπευσε έπειτα από σχετική καταγγελία, εντόπισε πράγματι τέσσερις κάλυκες και κηλίδες αίματος κοντά στην Κτηνιατρική Σχολή, όχι όμως τραυματίες.

Οι έρευνες της Αστυνομίας κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αναμένεται να εξεταστούν οι κάλυκες που βρέθηκαν στο χώρο, καθώς και να διερευνηθεί αν υπήρξε εισαγωγή σε νοσοκομείο ατόμου με τραύμα από όπλο.

Πρόταση Παπαμιμίκου για τη φύλαξη των ιδρυμάτων

Η συμπλοκή με πυροβολισμούς και έναν στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφερε και πάλι με τον πλέον δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος ανακοίνωσε πρόταση τεσσάρων σημείων για τη φύλαξη των ΑΕΙ από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, όπου με την κατάλληλη εκπαίδευση θα προστατεύουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τη δημόσια περιουσία.

Επιπλέον προτείνει τον ορισμό ενός συνδέσμου από την Ελληνική Αστυνομία σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, τη δυνατότητα εισόδου στα κτίρια, κατά τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα, μόνο με τη χρήση φοιτητικής ταυτότητας και τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας σε καταστάσεις εκτάκτου κινδύνου, ώστε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια.

Τα τέσσερα παραπάνω σημεία αποτελούν την ολοκληρωμένη πρότασή του για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαμιμίκος παρουσίασε την πρότασή του στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, Περικλή Μήτκα, και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, καθώς και με τον πρόεδρο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Βαρσαμίδη.

«Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και η Δημοκρατία, δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο από το αίτημα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αντιθέτως, αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι αυτοί που έβλεπαν τα Πανεπιστήμια ως χώρο επαναστατικής γυμναστικής. Εμείς θέλουμε τα πανεπιστήμια πεδίο γνώσης και αριστείας και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο ώστε τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα να ανθίσουν ξανά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαμιμίκος.

Σε ερώτηση αν η εν λόγω πρόταση είναι για άμεση εφαρμογή απάντησε ότι «τα συζητάμε και στο προσεχές διάστημα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, έτσι ώστε να τις δει η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι μέσα από μια διαβούλευση σύντομη, αλλά και ουσιαστική, θα πρέπει να δοθούν λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v