Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν έχει επιστροφή η κίνησή μου»

Τι εκμυστηρεύεται ο Γ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του. Γιατί επισημαίνει πως «η κυβέρνηση πέφτει μετά από εκλογές» και γιατί θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «εκτός και εάν υποψήφιος είναι ο Κ. Καραμανλής». Τι εννοεί όταν αναφέρει ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την πρότασή του».

  • Real.gr
«Δεν έχει επιστροφή η κίνησή μου»
Με τη φράση-προειδοποίηση «δεν έχει επιστροφή η κίνησή μου» απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου σε όσους τον ρωτούν αν είναι αποφασισμένος «να πάει έως το τέλος» σε όσα υποστηρίζει για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα στην επιστολή που απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Γεγονός που ερμηνεύεται με πάσα ασφάλεια από τους συνομιλητές του ότι σε περίπτωση που ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρήσει-όπως και θα πράξει-τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει.

Ωστόσο δεν εξηγεί εάν αυτό σημαίνει απλά ότι δεν θα είναι υποψήφιος ή ότι και θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Ακόμα και συλλογή υπογραφών

Αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει ακόμα και τις υπογραφές που καταστατικά απαιτούνται από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υποστηρίξει την πρότασή του για Έκτακτο Συνέδριο και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση. «Θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να υποστηρίξω την πρότασή μου» είναι το μήνυμα που εκπέμπει, αν και τονίζει πως πρωτίστως την πρότασή του αυτή θα την υποστηρίξει πολιτικά.

Υπέρ Προέδρου Δημοκρατίας, «εκτός και αν είναι ο Καραμανλής»

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Real.gr, έχει επισημάνει σε συνομιλητές του πως θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, «εκτός και αν υποψήφιος είναι ο Κώστας Καραμανλής», όπως συνηθίζει να λέει. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν μόνο από το λαό, έχω τραγική εμπειρία από αυτό, δεν πράττω ότι μου έκαναν» συνηθίζει να λέει στους πλέον στενούς συνεργάτες του.

Δεν θα κάνει Ομάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και να συγκροτήσει Ομάδα στη Βουλή. Μάλλον με χιούμορ ακούει τις διαρροές ότι «κάνει παιχνίδι για την κυβέρνηση», με στόχο «να πλησιάσει ανεξάρτητους βουλευτές που επηρέαζε στο παρελθόν και που πιθανόν διατηρούν και σήμερα σχέσεις μαζί του, όπως ο Μ. Μπόλαρης ή ο Θ. Παραστατίδης, και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ Προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζει άριστα, άλλωστε, πως ο Θ. Παραστατίδης έχει ήδη κλείσει συμφωνία για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Μ. Μπόλαρης βρίσκεται «μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία».

Περί σταθεροποίησης

Καυστικός φέρεται να είναι και με εκείνους που τον κατηγορούν -πρωτίστως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ότι με την επιστολή του συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της χώρας. «Μα είναι αποσταθεροποίηση να συμμετέχει και να μιλάει ο λαός;» συνηθίζει να λέει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να καταψηφίσει τυχόν συμφωνία με την τρόικα, «εκτός βεβαίως αν αυτή σκοτώνει το μισό λαό».

Στη Φλωρεντία επί ένα τριήμερο

Από σήμερα, πάντως, και για ένα τριήμερο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στη Φλωρεντία, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του «κλαμπ της Μαδρίτης», όπου μαζί με άλλους πρωθυπουργούς θα συζητήσουν για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v