Στο επίκεντρο τα ευρωπαϊκά γεγονότα του 19ου αιώνα

...και η σχέση Πολέμου και Επανάστασης στον κόσμο των Βαλκανίων τίθενται σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  • Real.gr
Στο επίκεντρο τα ευρωπαϊκά γεγονότα του 19ου αιώνα
Η σχέση Πολέμου και Επανάστασης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, όπως αυτή έγινε αντιληπτή από τον κόσμο των Βαλκανίων τον μακρύ 19ο αιώνα.
 
Αυτό είναι το κεντρικό θέμα διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει από 27 - 29 Νοεμβρίου το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συμμετοχή 90 ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων από 14 χώρες.

Με το διεθνές συνέδριο, με τίτλο "Balkan Worlds II: Balkan Perceptions of War and Revolution in the Long Nineteenth Century (1789-1918)" το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Ταυτόχρονα διερευνά πώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος διαμόρφωσε τους όρους μίας σύγκρουσης που συνεχίστηκε και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος, Δημήτρης Σταματόπουλος.

Η κεντρική εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, το απόγευμα της Πέμπτης (19:00), με θέμα το πώς η σύγχρονη Ευρώπη είναι παράγωγο των Ναπολεόντειων πολέμων και της Γαλλικής Επανάστασης θα πραγματοποιηθεί από τον ιστορικό Jonathan Israel (Institute for Advanced Study, Princeton), γνωστό για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σπουδών περί Ριζοσπαστικού Διαφωτισμού.

Τις επόμενες δύο μέρες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες και σημαντικές διαλέξεις απ' όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, που αποτελείται από τους: Tom Gallant (University of California, San Diego), Molly Greene, (Princeton University), Rossitsa Gradeva, (American University, Sofia), Δημήτρη Σταματόπουλο, (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη) και M. Hakan Yavuz, (University of Utah, Salt Lake).

Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι οι τρόποι με βάση, τους οποίους μπορεί να επανερμηνευθεί η Βαλκανική και Ύστερη Οθωμανική Ιστορία μέσα από την προοπτική των Μεγάλων Πολέμων και των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνον) Επαναστάσεων στη μακρά διάρκεια, η πρόσληψη του πολέμου και της επανάστασης στην προνεωτερική εποχή, το πώς προσέλαβαν οι Σλάβοι των Βαλκανίων τα φαινόμενα αυτά στον μακρύ 19ο αιώνα, η επαναστατική βία και η σχέση του πολέμου με την οικοδόμηση σύγχρονων εθνικών κρατών.

Η μεγάλη σύγκρουση, με πεδίο πολέμου την Ευρώπη, εξετάζεται σε δύο επίπεδα, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου.

"Το πρώτο είναι το πώς οι μεγάλες δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν στην υπεροχή της Μεγάλης Βρετανίας. Με τους Ναπολεόντειους Πολέμους, η Γαλλία προσπάθησε να ολοκληρώσει την κυριαρχία από την Ιβηρική μέχρι τα Ουράλια και το ίδιο προσπάθησε να κάνει η Γερμανία του Κάιζερ με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο" τόνισε.

"Επίσης, εξετάζεται πώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί συνέχεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ναζισμός και ο φασισμός άλλαξαν το ιδεολογικό πρόσημο, το μεγάλο παιχνίδι που παιζόταν, ήταν, αν η Γερμανία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αγγλοσαξονικού κόσμου. Στους Ναπολεόντειους Πολέμους η Αγγλία για να αντιμετωπίσει τον Ναπολέοντα στήριξε τους Πρώσους και τους Αυστριακούς. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσει η Αγγλία τον Κάιζερ στήριξε τη Γαλλία" σημείωσε και πρόσθεσε:

"Και στους δύο Πολέμους ο άγνωστος Χ, ο 'μπαλαντέρ' ήταν η Ρωσία. Στη Ρωσία καταστράφηκε ο στρατός του Ναπολέοντα και στη Ρωσία θα προκύψει μία επανάσταση, το 1917, που θα γίνει η αιτία της συντριβής του Χίτλερ 20 χρόνια μετά" διευκρίνισε, τονίζοντας ότι αυτό το παιχνίδι της σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων συσχετίζει την έννοια της επανάστασης και του πολέμου στη μακρά διάρκεια.

"Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι η συγκεκριμένη περίοδος τελείωσε αντίστροφα από ό,τι ξεκίνησε: Ενώ ξεκίνησε με μία Επανάσταση, τη Γαλλική, που προκάλεσε έναν πόλεμο, τους Ναπολεόντειους Πολέμους, τελείωσε με έναν πόλεμο, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που προκάλεσε την Επανάσταση του 1917.
 
Το ερώτημα που θέτουμε είναι με ποιον τρόπο κατάλαβαν όλα αυτά τα μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα του 19ου αιώνα οι Βαλκάνιοι πολιτικοί, διανοούμενοι, εθνικιστικές ακτιβιστές και κοινωνικούς ακτιβιστές και με ποιον τρόπο τους επηρέασαν" υπογράμμισε ο κ. Σταματόπουλος.

Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Σπουδών Νοτιανατολικής Ευρώπης (Αssociation Internationale d'Etudes du Sud-Est Europeen), θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v