Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Η Αμφίπολη δίνει ελπίδα στους Έλληνες

Η εντυπωσιακή ανασκαφή στον λόφο Καστά εξακολουθεί να μαγνητίζει το ενδιαφέρον και εκτός συνόρων.

  • Real.gr
Reuters: Η Αμφίπολη δίνει ελπίδα στους Έλληνες

Η εντυπωσιακή ανασκαφή της Αμφίπολης εξακολουθεί να μαγνητίζει το ενδιαφέρον και εκτός συνόρων.

Σε δημοσίευμά του, με τίτλο «η Αμφίπολη φώτισε τις γκρίζες μέρες των Ελλήνων», το Reuters κάνει ειδική μνεία στη σπουδαιότητα του ταφικού μνημείου.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι Έλληνες αναζητούν μια ιστορία για ανάταση ηθικού μετά από 6 χρόνια κρίσης.

Το κείμενο ξεκινά με αναφορά στην επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας:

«Έσκαβε στην αφάνεια για πολλά χρόνια, προτού ανακαλύψει έναν μαρμάρινο τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου - ένα εύρημα που της έφερε άμεση φήμη».

Σύμφωνα με τον άρθρο, «σε μια χώρα με μία από τις πλουσιότερες πολιτιστικές κληρονομιές του κόσμου, οι αρχαιολόγοι σπάνια λαμβάνουν τη δημόσια προσοχή».

«Ωστόσο», συνεχίζει το Reuters, «η Περιστέρη έχει γίνει το πρόσωπο του τάφου της Αμφίπολης, ένα μνημείο ηλικίας 2.300 ετών, θαμμένο κάτω από τους αμμώδεις λόφους της Βόρειας Ελλάδας».

Το πρακτορείο επικαλείται, στη συνέχεια, δήλωση της σπουδαίας αρχαιολόγου, σε μία τελετή προς την τιμήν της. «Είμαι απλά μια αρχαιολόγος που κάνω το καθήκον μου», ισχυρίζεται, την ώρα που «έχει λάβει τρία ελληνικά βραβεία τον περασμένο μήνα μόνο».

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να σχολιάσει τα σενάρια γύρω από τον «ένοικο» του τάφου. «Μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, ή της μητέρας του Ολυμπιάδας, ή ενός από τους στρατηγούς του, σύμφωνα με τις θεωρίες που επικρατούν», αναφέρει και προσθέτει: «Οι εικασίες, όμως, δεν είναι το μόνο πράγμα που πυροδοτεί την δημοτικότητα της Περιστέρη. Μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικής αναταραχής και μιας ταπεινωτικής διεθνούς διάσωσης, οι Έλληνες είναι απεγνωσμένοι για ήρωες».

«Αναβιώνει τις ελπίδες των Ελλήνων που παρά τον μεγάλο αγώνα τους για επιβίωση, υπάρχει ένα “άγιο δισκοπότηρο” που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και εξουσίας», λέει ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κεχαγιάς και συμπληρώνει: «Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους».

Το άρθρο επισημαίνει ότι όλοι είναι αποσβολωμένοι από τα ευρήματα του μνημείου - ένα βοτσαλωτό μωσαϊκό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δύο γλυπτές Καρυάτιδες και σκελετικά ευρήματα από έναν ασβεστολιθικό τάφο που έχουν σταλεί για αναγνώριση.

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θα θέλαμε να είναι κάτι πολύ μεγάλο» δηλώνει η 40 ετών ψυχολόγος, Γαρυφαλλιά Δέδε.

«Εντέλει», καταλήγει η ίδια, «δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σημαντική ανακάλυψη που φώτισε τις γκρίζες μέρες μας».

Στην Αμφίπολη, αναφέρει το κείμενο, υπάρχουν ελπίδες πως η ανακάλυψη θα βοηθήσει την ευημερία της περιοχής. Λεωφορεία γεμάτα με τουρίστες και μαθητές καταφτάνουν στο χώρο παρόλο που δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

Το Reuters κλείνει με την δήλωση της Κατερίνα Περιστέρη ότι είναι ευτυχής που ο τάφος «υπενθυμίζει στον κόσμο την πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας» αλλά, όπως υπογραμμίζεται, υποβαθμίζει όλη αυτή την φασαρία που γίνεται.

«Η ανασκαφή δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή μου» δήλωσε η αρχαιολόγος, μέσω εκπροσώπου, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί αυτήν την εβδομάδα και καταλήγει: «Αυτή είναι η επιστημονική μου δουλειά που κάνω εδώ και 35 χρόνια»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v