Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Σχεδόν 100 νεκροί από επιδρομές του καθεστώτος

Συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Real.gr
Συρία: Σχεδόν 100 νεκροί από επιδρομές του καθεστώτος
Σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν από δύο ημέρες από πλήγματα των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στη Ράκα, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ μια συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, εξέφρασαν "αποτροπιασμό για τις πληροφορίες" σχετικά με τις συριακές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή "σε δεκάδες αμάχους και κατέστρεψαν κατοικίες".

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποίησε την Τρίτη η αεροπορία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ εναντίον της βιομηχανικής ζώνης της Ράκα (βόρεια Συρία) όπου εργάζονται πολλοί πολίτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πενήντα δύο άμαχοι περιλαμβάνονται στα θύματα των πληγμάτων αυτών, τα οποία ήταν τα πιο φονικά που έχουν πραγματοποιηθεί εναντίον αυτής της πόλης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

"Μετά την πρώτη επιδρομή, άνθρωποι έτρεξαν να βοηθήσουν τα θύματα και τη στιγμή εκείνη έγινε η δεύτερη επιδρομή", υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στους δρόμους της Ράκα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό επιβεβαίωσε πως πραγματοποιήθηκαν επιδρομές εναντίον θέσεων της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης, η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένες περιοχές στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ.

Η Ράκα είναι η μόνη επαρχική πρωτεύουσα που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος αφότου η οργάνωση αυτή έκανε την εμφάνισή της στη Συρία το 2013.

Αφού συμμετείχε μαζί με τους αντάρτες στην κατάληψη της Ράκα, το Ισλαμικό Κράτος κατέδιωξε ανελέητα στη συνέχεια τους συμάχους του για να κάνει την πόλη προπύργιό του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι επιδρομές στη Ράκα πραγματοποιήθηκαν πριν από μια συνάντηση που έγινε χθες, Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών στο Σότσι ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και μια συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ.

Η Μόσχα, κύρια σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, επιδιώκει την επανάληψη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ανάμεσα στο καθεστώς και εξόριστους αντιπολιτευόμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των Δυτικών και της Ρωσίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών και δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, το αίτημα της Δαμασκού να επιταχυνθεί η παράδοση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 πρόκειται να τεθεί επίσης κατά την επίσκεψη του Μουάλεμ που ολοκληρώνεται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v