Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Ρώμη οι Διαδικασίες Χαρτούμ και Ραμπάτ

Στις υπουργικές διασκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  • Real.gr
Στη Ρώμη οι Διαδικασίες Χαρτούμ και Ραμπάτ
Στις υπουργικές διασκέψεις για τη Διαδικασία του Ραμπάτ και τη Διαδικασία του Χαρτούμ οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ρώμη, συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια.

«Χάρη στην ιταλική Προεδρία και στη συνεργασία με τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, οι δύο αυτές διασκέψεις ήταν επιτυχείς. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού και να βρούμε λύσεις που να αφορούν όλες τις πτυχές της μετανάστευσης» δήλωσε, μετά την λήξη των εργασιών, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Συχνά, έχουμε την τάση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως ζήτημα ασφάλειας, αλλά η παρουσία μας στη Ρώμη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσεγγίσει το ζήτημα ευρύτερα» πρόσθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν όλες οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά, παράλληλα, να καταπολεμηθεί και η παράνομη διακίνηση μεταναστών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από τη μεριά του, ο κύριος Αβραμόπουλος θέλησε να τονίσει ότι «η Διαδικασία του Ραμπάτ έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση. Στη Διακήρυξη της Ρώμης υπογραμμίζονται δύο τομείς προτεραιότητας:

Πρώτος, η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης και, δεύτερος, η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με τη Διακήρυξη της Ρώμης προστίθεται επίσης και ένας νέος πυλώνας συνεργασίας, που είναι η διεθνής προστασία».

Σε σχέση, δε, με τη «Διαδικασία του Χαρτούμ», ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια πρόσθεσε ότι «τέθηκαν τα θεμέλια μιας ουσιαστικής πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής ΕΕ-Κέρατος της Αφρικής».

Παράλληλα, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα χρηματοδοτήσει τα πρώτα έργα υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων που έχουν αποκλειστεί κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών της Ανατολικής Αφρικής».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έχουν διατεθεί πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία με τους Αφρικανούς εταίρους της στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, «είναι πλέον σαφές ότι ο διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Αφρικανούς εταίρους της αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v