«Ζουμ» στην Πατησίων

Έκθεση του Λ. Μπαρτατίλα που φιλοξενείται έως τις 13 Δεκεμβρίου στην οδό Μηθύμνης.

  • Real.gr
«Ζουμ» στην Πατησίων
Η σβησμένη ταμπέλα του κινηματογράφου «Aντζελα», που βρισκόταν στη γωνία Πατησίων και Ροστάν απέναντι από το πρώτο εργοστάσιο Ζυθοποιίας του Κλωναρίδη...
 
Τα καταστήματα-φαντάσματα ενός δρόμου που ήταν κάποτε μια από τις πιο εμπορικές πιάτσες των Αθηνών αλλά και τα μικρά καθημερινά συμβάντα που άλλαξαν το τοπίο της Πατησίων την τελευταία δεκαετία, αποτελούν τον δημιουργικό καμβά του Λουκά Μπαρτατίλα, που μας καλεί να δούμε την «ξεχασμένη» αυτή αρτηρία της Αθήνας «με άλλα μάτια».

Μέσα από την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Αστικές Λεπτομέρειες. Τρέχουσες σκέψεις πάνω στην οδό Πατησίων» που φιλοξενείται έως τις 13 Δεκεμβρίου σε έναν άδειο μέχρι πρότινος χώρο, στην οδό Μηθύμνης, ο Λουκάς Μπαρτατίλας εξερευνά τη χωρική και κοινωνική σύνθεση του δρόμου εστιάζοντας σε μικρές, αστικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, με τη δημιουργία ενός «αστικού σαλονιού» -μιας πλατφόρμας διαλόγου μέσα στον χώρο- και μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων (περίπατοι, ομιλίες, συζητήσεις), η έκθεση φιλοδοξεί να ενισχύσει πρακτικές συναλλαγής μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και να ενεργοποιήσει δημιουργικά τη σχέση τους με αυτή.

«Ολες οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος της εξελισσόμενης φωτογραφικής σύνθεσης ''Οψεις της Πατησίων'' που έχει ξεκινήσει από το 2004», λέει ο Λουκάς Μπαρτατίλας, που έχει αρκετές φορές περπατήσει τα 4,5 χιλιόμετρα του δρόμου που με τα πολλά θέατρα και τους κινηματογράφους αποτέλεσε στο παρελθόν σύμβολο του αστικού πολιτισμού.

«Το ζητούμενο ήταν να δω με άλλη ματιά έναν δρόμο πολύ συνηθισμένο, χωρίς να ενδιαφέρομαι για εμβληματικά κτίρια αλλά για τη σχέση του δρόμου με τους ανθρώπους του. Η ανάγνωση του δρόμου ξεκινά μέσα από τα πολλαπλά του επίπεδα, ως αφιλτράριστη πληροφορία.

Από εκεί περνά στην παρουσίαση αστικών λεπτομερειών κοινωνικού και χωρικού χαρακτήρα μεταβαίνοντας έτσι από τον χώρο στον άνθρωπο. Γιατί ο χαρακτήρας της οδού Πατησίων έχει διαμορφωθεί μέσα από την ανθρώπινη πρωτοβουλία.

Η Πατησίων δεν έχει εμβληματικά κτίρια όπως η Πανεπιστημίου ή η Ακαδημίας ή η Σταδίου. Εχει φτιαχτεί από τις μικρές πράξεις των ανθρώπων στα πεζοδρόμια και αυτές είναι που της δίνουν μια άλλη ατμόσφαιρα», εξηγεί ο αρχιτέκτων και εικαστικός Λουκάς Μπαρτατίλας.

Το πρότζεκτ που επιμελείται η Ουρανία Μαυρίκη και που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ «εξερευνά την πόλη ενεργοποιώντας δημιουργικά τη σχέση κατοίκων-γειτονιάς», μέσα από παράλληλες δράσεις.

«Η ιδέα για τις παράλληλες δράσεις γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει αλληλεπίδραση με τους θεατές. Σκοπός του πρότζεκτ είναι να μετατραπεί αυτός ο χώρος σε έναν ζωντανό οργανισμό, μια πλατφόρμα διαλόγου και να γίνει μέρος της καθημερινότητας της περιοχής. Γι' αυτό και επέλεξα να το κάνω σε έναν άδειο χώρο και όχι σε μια γκαλερί», εξηγεί ο Λ. Μπαρτατίλας.

Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές θεματικές: Με τον περίπατο στην Πατησίων, που θα ξεκινήσει αύριο στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια και θα καταλήξει στον χώρο της έκθεσης, θα δοθεί έμφαση στην ανθρώπινη πρωτοβουλία και στο τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κάποιες παρουσιάσεις ομάδων που δραστηριοποιούνται σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και τέλος παρουσιάσεις με διεθνή παραδείγματα από πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με συμμετοχικές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό. «Στόχος μας είναι να ιδωθεί η Πατησίων μέσα από όσα διαφορετικότερα μάτια μπορεί».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v