Ενισχύει τις στρατιωτικές σχέσεις με το Σουδάν

Η Μόσχα θέλει να αναπτύξει τη στρατιωτική συνεργασία της με το Χαρτούμ, λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενισχύει τις στρατιωτικές σχέσεις με το Σουδάν
Η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με το Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του σ' αυτή την πολύ απομονωμένη στη διεθνή σκηνή χώρα.

"Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τη στρατιωτική συνεργασία προς μια κατεύθυνση που δεν θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή", δήλωσε ο Λαβρόφ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις στο τέλος της συνάντησής του με τον σουδανό ομόλογό του Άλι Κάρτι.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος έφθασε χθες, Τρίτη, στο Χαρτούμ, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Όμαρ ελ-Μπεσίρ και στη συνέχεια να συμμετάσχει αργότερα σήμερα σ' ένα φόρουμ για τη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Η οικονομία του Σουδάν πλήττεται σκληρά από το 1997 από ένα αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που το καθεστώς κατηγορείται ότι διέπραξε, καθώς και για τις φερόμενες σχέσεις του με την τρομοκρατία.

Ο Μπεσίρ καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιφέρεια του Νταρφούρ.

Ο Κάρτι διευκρίνισε πως, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, οι συζητήσεις αφορούσαν και τον τομέα της ενέργειας, καθώς ρωσικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον να εξερευνήσουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Σουδάν έχασε τα περισσότερα από τα γνωστά πετρελαϊκά κοιτάσματά του μετά την ανεξαρτησία του Νότου το 2011. Έκτοτε το Κορντοφάν έχει γίνει η κύρια πετρελαιοπαραγωγός περιοχή του, αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών και εξεγέρσεις καθιστούν δύσκολη την εκμετάλλευση αυτή.

Το Χαρτούμ έχει εδώ και δύο μήνες πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να σπάσει την απομόνωσή του στη διεθνή σκηνή. Ο Μπεσίρ μετέβη τον Οκτώβριο στην Αίγυπτο και στη Σαουδική Αραβία, ενώ το Χαρτούμ θα υποδεχθεί την Πέμπτη μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v