Συνεχίζει να μαγεύει η Αμφίπολη

Εντυπωσιακές παραστάσεις με ανθρώπινες μορφές αποκαλύφθηκαν στα επιστύλια του τύμβου της Αμφίπολης. (ΦΩΤΟ)

  • Real.gr
Συνεχίζει να μαγεύει η Αμφίπολη
Δεν έχουν τέλος οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης, καθώς χθες δόθηκαν νέες φωτογραφία από παραστάσεις με ανθρώπινες μορφές.

Συγκεκριμένα οι εργασίες συντήρησης του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και στα επτά μαρμάρινα τμήμα των επιστηλίων που ανήκουν στον τρίτο θάλαμο βρέθηκαν εντυπωσιακές παραστάσεις.




Σε ένα από τα μαρμάρινα τμήματα του επιστυλίου οι αρχαιολόγοι διακρίνουν ένα ζώο στο κέντρο που φέρει κέρατα και πιθανόν να είναι ένας ταύρος ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες φιγούρες σε κίνηση, μία γυναικεία και μία ανδρική.

Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές, ενώ η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα.



Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.

Η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Μάλιστα, ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τα νέα ευρήματα θα ρίξουν φως στην ταυτότητα του «ενοίκου» του ταφικού μνημείου σε συνδυασμό με τις εξετάσεις DNA στον σκελετό που βρέθηκε στον τύμβο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα της γεωλογικής διασκόπησης από τους επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα καταδείξουν εάν υπάρχουν και άλλα σημεία στο μνημείο όπου θα πρέπει να βρεθεί η αρχαιολογική σκαπάνη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v