Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Σε μία πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην χώρα μας ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα.

  • Real.gr
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μαζί με δέκα υπουργούς του. Η τελευταία επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την στιγμή που το Barbaros παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία εμμένει στην θέση της ότι θα αποσύρει το σκάφος μόνο στην περίπτωση που η Κύπρος σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο, η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το νόημα του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, λίγο έλειψε να ακυρωθεί, όταν έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουρκική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφτεί την Θράκη.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας όλους τους ανεπίσημους διαύλους, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στην τουρκική πλευρά ότι δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών λειτούργησαν, καθώς η Άγκυρα ματαίωσε την επίσκεψη στην Θράκη.

Το πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και οι υπουργοί του θα λάβουν μέρος στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 15:20.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 16:50 θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σήμερα το βράδυ οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο.

Το Σάββατο το πρωί στις δέκα, Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε χθες το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων το τελευταίο διάστημα για το Κυπριακό. «Εάν δεν επιτευχθεί λύση, θα λειτουργήσουν άλλες επιλογές», διεμήνυσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Posta. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αποτυχία», τόνισε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Αστακός η Αθήνα

Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας θα θυμίζει από σήμερα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας. Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα, λόγω των έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Το δύσκολο τριήμερο για τους Αθηναίους οριοθετείται από τη σημερινή έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, τις αυριανές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, ενώ επιβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση συγκεντρώσεων για 33 ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v