Η Τουρκία νέος εταίρος της Ρωσίας μετά το τέλος του Southstream

Στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία ως χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Gazprom.

  • Real.gr
Η Τουρκία νέος εταίρος της Ρωσίας μετά το τέλος του Southstream
Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου "θα εκμηδενισθεί" προς όφελος της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream.

"Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμημεδισθεί. Η αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

"Λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για την δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς", πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ότι στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία, "τον νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου".

"Η Τουρκία θα γίνει μία μεγάλη χώρα διέλευσης: περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κάνοντας λόγο για την κατασκευή αγωγού που θα εκκινεί από την Τουρκία και θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, του ρωσο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος, με τη συμμετοχή επτά χωρών μελών , θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από την ουκρανική κρίση και αρχικά είχε ως στόχο τη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχεται το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την ΕΕ.

Ο αγωγός, μήκους 3.600 χιλιομέτρων θα ένωνε τη Ρωσία με τη Βουλγαρία και θα κατευθυνόταν στη συνέχεια προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, με δυναμικό 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v