Ο Ίσα Μουστάφα πρωθυπουργός του Κοσόβου

Ο τέως πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου υπέγραψαν χθες συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού.

  • Real.gr
Ο Ίσα Μουστάφα πρωθυπουργός του Κοσόβου
Η Βουλή του Κοσόβου εξέλεξε σήμερα πρωθυπουργό του Κοσόβου τον αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και πρώην δήμαρχο Πρίστινας, Ίσα Μουστάφα.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, υπέγραψαν χθες συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Ίσα Μουστάφα εξελέγη με τη στήριξη 73 βουλευτών, 38 βουλευτές τον καταψήφισαν και δύο δεν ψήφισαν.

Η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών προέβλεπε ότι ο κ. Μουστάφα θα είναι πρωθυπουργός και ο Χασίμ Θάτσι αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβλήθηκε χθες και προγραμματίστηκε για σήμερα μετά από αίτημα των βουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του κινήματος "Αυτοδιάθεση", της "Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσόβου" και της "Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο" τάχθηκαν κατά της αναβολής.

Οι βουλευτές της "Σερβικής Λίστας" που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα αποχώρησαν χθες από την αίθουσα συνεδριάσεων, επειδή έθεσαν ως όρο για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση περισσότερες υπουργικές θέσεις, καθώς και όρους που συνδέονται με τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, με την Ένωση Σερβικών Δήμων και με την ιδιωτικοποίηση.

O Ίσα Μουστάφα παρουσιάζοντας χθες τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων για την ένταξη στον ΟΗΕ και στα υπόλοιπα διεθνή φόρουμ και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου τόνισε ότι το Κόσοβο πρέπει να εδραιωθεί σε διεθνές πλάνο και η νέα κυβέρνηση να προωθήσει ισχυρά την αναγνώρισή του και από άλλα κράτη.

Το Κόσοβο έχουν αναγνωρίσει έως τώρα πάνω από 100 χώρες. Στόχος είναι να το αναγνωρίσουν τα 2/3 των κρατών - μελών του ΟΗΕ, ώστε να γίνει μέλος του οργανισμού, επισήμανε ο κ. Μουστάφα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πολύ ενεργά θα εργαστεί για να πείσει τις πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Με τη Σερβία θα εργαστούμε για την εξομάλυνση των σχέσεων και για τη θέσπιση διπλωματικών σχέσεων, ανέφερε ο κ. Μουστάφα. Τόνισε ότι κάθε συμφωνία που θα επιτυγχάνεται στο διάλογο με τη Σερβία θα παρουσιάζεται στη Βουλή, ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι διάφανη σε όλα και ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την εφαρμογή των όρων των συμφωνιών.

Η οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και ανοιχτός ανταγωνισμός θα είναι κεντρικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης, τόνισε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ενδυνάμωση της δικαιοσύνης στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χωρίς συμβιβασμούς θα αγωνιστεί εναντίον της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου θα στηρίξει την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), θα σέβεται τις μη αλβανικές κοινότητες και θα προωθήσει τα δικαιώματά τους και κυρίως τα δικαιώματα των προσφύγων και των εκτοπισμένων, είπε ο κ. Μουστάφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v