Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό διάβημα σε Σουλτς και ΕΚΤ

Τη διαφωνία του με τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Πλήρης ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ Στουρνάρα και το τηλεφώνημα συνεργατών του Τσίπρα σε συνεργάτες του Ντράγκι. Τι είπαν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Προβόπουλος.

  • Real.gr
Διπλό διάβημα σε Σουλτς και ΕΚΤ
Με τρεις παρεμβάσεις του το απόγευμα χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας και, πρωτίστως, να σταματήσει το κινδυνολογικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε με πρωτοβουλία του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Γιούνκερ υπέρ της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, στη γενικότερη πολιτική συζήτηση που έγινε, έθεσε συνολικότερο θέμα συμπεριφορών θεσμικών παραγόντων της ΕΕ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της Κουμουνδούρου ο Μ. Σουλτς εξέφρασε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη διαφωνία του με τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ζήτησαν παρέμβαση της ΕΚΤ για Στουρνάρα

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα επικοινώνησαν επίσης με το περιβάλλον του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο οποίο και διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησαν την παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΚΤ προκειμένου να μην προκληθεί κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις ενέργειες της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μήνυμα με Προβόπουλο

Η πλήρης ρήξη της Κουμουνδούρου με τον Γ. Στουρνάρα-ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αίτημα παραίτησής του-σηματοδοτήθηκε και από την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει σε συνάντηση στο γραφείο του τον πρώην Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, με παρόντα στη συνάντηση και τον Γιάννη Δραγασάκη.

Τι αναφέρει το non paper

Με non paper, που εξέδωσε μάλιστα για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Προβόπουλο, η Κουμουνδούρου υπήρξε επιθετική για τον Γ. Στουρνάρα, τον οποίο κατηγορεί ότι επιθυμεί πολιτικό ρόλο, ότι με την πράξη του ανταπέδωσε στον πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του Διοικητή, ενώ προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το non paper:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιώργο Προβόπουλο.
Αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία.

Η εμπειρία του κου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική.

Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Είτε για να ανταποδώσει στο πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ.

Όποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v