Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κόμμα προαναγγέλλει ο Παπανδρέου

Στην προαναγγελία νέου κόμματος, προχώρησε στην ουσία ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε όσους διαπνέονται από τις ίδιες αξίες σε αυτοοργάνωση από τη βάση.

  • Real.gr
Νέο κόμμα προαναγγέλλει ο Παπανδρέου
Στην προαναγγελία νέου κόμματος, προχώρησε στην ουσία ο πρώην πρωθυπουργός, που μιλώντας χθες το βράδυ από την Κοζάνη με αφορμή την φιλοξενία στην πόλη της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», κάλεσε όσους διαπνέονται από τις ίδιες αξίες σε αυτοοργάνωση από τη βάση.

«Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε». Με αυτή την φράση έδωσε το στίγμα των πρωτοβουλιών του ο πρώην πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μετατραπεί η παράταξη στον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος, αλλά και αρνούμενος το «κριτήριο» του παραβάν.

Υπερασπιζόμενος την ανάγκη μετάβασης όχι στην μεταμνημονιακή, αλλά στην «Μεταπελατειακή Ελλάδα», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός Κινήματος-πρωταγωνιστή των προοδευτικών αλλαγών.

«Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Ζητώντας από όσους μοιράζονται τις ίδιες αρχές να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε σε συμμετοχή, αυτοοργάνωση, δικτύωση, με όλα να ξεκινούν από τη βάση. «Η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας, είναι μια δύναμη- φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική, είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, και μαζί, μια δύναμη προσφοράς, αλληλεγγύης, δημιουργίας, που ενώνει απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων», είπε, σημειώνοντας πως για αυτή την προσπάθεια αξίζει κάθε πρωτοβουλία…

Αναφερόμενος στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» την πρόταση που κατέθεσε προ ημερών με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου στην χώρα.

«Το Κίνημά μας πιστεύει και παλεύει για την οικοδόμηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων - και μέσω κυβερνητικής συνεργασίας», είπε, εφιστώντας όμως την προσοχή όλων στο ότι η συναίνεση πρέπει να υπάρξει για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, και όχι για να μείνουμε στα ίδια, να γυρίσουμε πίσω και να μοιράσουμε καρέκλες.

«Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να  σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια και τις θέσεις (…).
 
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στη Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου να έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση και επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ.

Διαπιστώνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα σχέδιο, αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα, ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και της συναίνεσης, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.

Ζήτησε μάλιστα να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

-Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

-Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για

την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

-Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική
Αναθεώρηση.

-Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος,

-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή
μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Επιμένει σε συναινετικές προτάσεις η Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια ώρα, στην Χαριλάου Τρικούπη, επιμένουν να καλούν σε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τα θεμέλια της ‘επόμενης μέρας’, ήτοι τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή και τη διευθέτηση της χώρας, δηλώνοντας κατόπιν τούτων ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση.

Απορρίπτουν πάντως το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», «αδειάζοντας» ως και τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο που την επικαλέστηκε και παρότι χαρακτηρίζουν «βλαπτικές» για την χώρα τις εκλογές, εργάζονται πυρετωδώς προετοιμαζόμενοι για αυτές.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει «εγγυητής» της ενότητάς του, πλην όμως στέλνει το μήνυμα στους διαφωνούντες ότι «προχωράμε όσοι είμαστε παρόντες, αλλά με τις πόρτες ανοιχτές, ολάνοιχτες».
 
Άλλωστε όπως είχε πει μια ημέρα νωρίτερα στην ΚΟ του κόμματος του «δεν είναι σωστό να ακυρώνουμε εμείς το πολιτικό μας κεφάλαιο»... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v